Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Jadrové veľmoci posilňujú svoje arzenály: Bezpečnostná situácia vo svete sa zhoršuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM – Štáty s jadrovými zbraňami posilňujú svoje nukleárne arzenály vzhľadom na vojnu na Ukrajine a celkovo sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu vo svete. Vyplýva to z výročnej správy Štokholmského inštitútu pre mierový výskum (SIPRI), ktorú táto nezávislá organizácia zverejnila v pondelok.

Celosvetový počet jadrových hlavíc sa podľa správy v roku 2022 znova znížil – o takmer 200 na odhadovaných 12.512. Na druhej strane sa začal zvyšovať počet aktívnych nukleárnych zbraní, a to o 86 na 9576. "Globálne znižovanie počtu aktívnych jadrových hlavíc sa zjavne zastavilo a ich počty znova rastú," píše sa v správe SIPRI. USA a Rusko, dve zďaleka najväčšie jadrové veľmoci sveta, medzitým spustili rozsiahle a nákladné programy modernizácie svojich atómových zbraní a nosných raketových, lietadlových a ponorkových systémov.

Celosvetové počty jadrových zbraní desaťročia klesali. Dôvodom však bolo najmä to, že Rusko a USA demontovali vyradené hlavice. Experti SIPRI preto neskúmajú len odhadované celkové zásoby týchto zbraní, ale aj počty hlavíc, ktoré možno aktívne použiť. Podľa SIPRI disponuje jadrovými zbraňami deväť krajín: okrem Ruska a USA sú nimi Čína, Francúzsko, Británia, Pakistan, India, Izrael a Severná Kórea.

Viac o téme: ArzenálKrajinyVeľmociJadrové zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu