Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KĽDR odpálila do Japonského mora dve balistické rakety: USA, Južná Kórea a Japonsko rokovali o jej provokáciách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Severná Kórea odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu do Japonského mora. Vo štvrtok to oznámila juhokórejská armáda. Odpálenie severokórejských balistických striel potvrdilo aj japonské ministerstvo obrany.

Obe severokórejské balistické rakety dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska, povedal predstaviteľ japonského ministerstva obrany. Podľa Soulu KĽDR rakety odpálila vo štvrtok večer miestneho času. Pchjongjang tak vykonal ďalší zo série skúšok balistických rakiet, ktoré má na základe rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zakázané.

Vzťahy medzi Južnou Kóreou a KĽDR sú v súčasnosti najhoršie za posledné roky

Vzťahy medzi Južnou Kóreou a KĽDR sú v súčasnosti najhoršie za posledné roky. Severokórejský vodca Kim Čong-un v uplynulom období vyhlásil svoju krajinu za "nezvratnú" jadrovú veľmoc a vyzval na zvýšenie produkcie zbrojárskeho priemyslu. Soul v reakcii na severokórejské zbrojné testy posilnil svoju spoluprácu so Spojenými štátmi. Obe krajiny pravidelne usporadúvajú veľké spoločne vojenské cvičenia. KĽDR to považuje za nácvik invázie. K odpáleniu rakety prišlo iba niekoľko hodín po ukončení ďalších spoločných vojenských cvičení americkej a juhokórejskej armády, v reakcii na ktoré KĽDR pohrozila odpoveďou. 

USA, Južná Kórea a Japonsko rokovali v Tokiu aj o provokáciách Severnej Kórey

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vo štvrtok rokoval so svojimi partnermi z Japonska a Južnej Kórey o zachovaní stability v Taiwanskom prielive a možnostiach koordinácie vo Východočínskom a Juhočínskom mori. Sullivan spolu s japonským poradcom pre národnú bezpečnosť Takeom Akibom a riaditeľom juhokórejského Národného bezpečnostného úradu Cho Tae-yonom diskutovali v Tokiu aj o "zakázaných jadrových a raketových programoch a najnovších provokáciách Severnej Kórey a určili ďalšie kroky na posilnenie svojej spolupráce," uviedol Biely dom.

"Naše trojstranné partnerstvo je teraz silnejšie a má väčší potenciál než kedykoľvek predtým," uvádza sa vo vyhlásení Spojených štátov. Oznámenie o trojstrannom stretnutí prišlo krátko predtým, ako juhokórejská armáda uviedla, že Severná Kórea odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu strelu do Japonského mora.

Viac o téme: MoreOdpálenieSoulKĽDRBalistické strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu