Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská hliadka smrteľne zranila útočiaceho Palestínčana

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Palestínsky útočník v sobotu spustil paľbu na izraelské vojenské kontrolné stanovište na západnom brehu Jordánu. Izraelské bezpečnostné sily streľbu opätovali a podozrivého útočníka zabili. S odvolaním sa na izraelskú políciu o tom informovala agentúra AP.

K streľbe došlo v sobotu skoro ráno, keď sa palestínsky strelec priblížil k izraelským vojakom na kontrolnom stanovišti Kalandijá pri Jeruzaleme, vytiahol pušku M16 a začal strieľať. Izraelskí ozbrojenci paľbu opätovali, pričom útočník utrpel smrteľné zranenie. Podľa izraelskej záchrannej služby pri zásahu boli ľahko zranení dvaja príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek a sú momentálne hospitalizovaní.

Odveta

Po tomto útoku nasledovala odveta židovských osadníkov, ktorí vzali útokom palestínsku dedinu Umm Safá, kde podpaľovali autá i domy a podľa niektorých správ streľbou ohrozovali aj štáb palestínskej televízie. Agentúra AP konštatovala, že týmito udalosťami sa na Západnom brehu zavŕšil týždeň, počas ktorého zahynulo 16 Palestínčanov a štyria Izraelčania.

Zvýšenie tlaku na vládu

Narastajúce násilie zvýšilo tlak na krajne pravicovú vládu premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorej zástancovia tvrdej línie vyzývajú na veľkú vojenskú operáciu proti palestínskym militantom. Pod tlakom je však aj Palestínsku samosprávu, ktorá sa stala terčom kritiky za to, že nedokáže chrániť palestínskych civilistov.

Izrael obsadil Západný breh spolu s východným Jeruzalemom a pásmom Gazy vo vojne v roku 1967. Palestínčania chcú dosiahnuť, aby na týchto územiach vznikol ich nezávislý štát.
 

Viac o téme: ZranenieúmrtieIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu