Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA a Saudská Arábia vyzvali sudánske strany obnoviť rozhovory o prímerí

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA (Jonathan Ernst/Pool Photo via AP))

RIJÁD - Spojené štáty a Saudská Arábia sa v nedeľu pokúšajú obnoviť rozhovory o prímerí v Sudáne, kde boje medzi znepriatelenými stranami zúria už ôsmy týždeň. Informujú agentúry AFP a AP.

Saudskoarabskí a americkí sprostredkovatelia ich vyzvali, aby "súhlasili s novým prímerím a účinne ho zaviedli s cieľom dosiahnuť trvalé ukončenie nepriateľstva". Zástupcovia sudánskej armády a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF) zotrvali v saudskoarabskom pobrežnom meste Džidda aj napriek doterajšiemu kolapsu rokovaní o prímerí, uviedlo saudské ministerstvo zahraničných vecí.

Prímerie vypršalo

Päťdňové predĺženie prímeria sprostredkované Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou formálne vypršalo v sobotu večer. Hoci ho žiadna zo znepriatelených strán dôsledne nedodržiavala, po jeho ukončení panujú obavy z eskalácie bojov.

V Sudáne už od apríla proti sebe bojuje armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Obaja sa spoločne ujali moci po vojenskom prevrate v roku 2021.

USA uvalili sankcie

Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na obe bojujúce strany, pretože sú zodpovedné za vyprovokovanie "strašného" krviprelievania. Od jeho vypuknutia zomrelo v Sudáne najmenej 1800 ľudí, uvádza Armed Conflict Location and Event Data Project. Podľa OSN bolo v Sudáne vnútorne vysídlených 1,2 milióna ľudí a viac ako 425.000 utieklo do susedných krajín. Viac ako polovica obyvateľov Sudánu, asi 25 miliónov ľudí podľa OSN potrebuje pomoc a ochranu. Krajina bola už pred konfliktom jednou z najchudobnejších krajín sveta.

Viac o téme: PrímerieUSASudánSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu