Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Exekutíva Európskej únie vyčíta Slovensku, že nesprávne využíva právo na prístup k obhajcovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Najnovší balík právnych rozhodnutí, ktorý vo štvrtok predstavila Európska komisia (EK) o prípadoch nesplnenia povinnosti zo strany členských štátov EÚ, sa týka Slovenska len v jednej oblasti, a to práva na prístup k obhajcovi. Informuje o tom spravodajca TASR.

V oblasti justície eurokomisia vyzvala Luxembursko, Slovensko a Slovinsko, aby vo svojom vnútroštátnom práve správne uplatňovali pravidlá EÚ o práve na prístup k obhajcovi a na komunikáciu pri zadržaní. Cieľom tejto smernice je zabezpečiť osobám, na ktoré bol vydaný európsky zatykač, ako aj podozrivým a obvineným osobám v trestnom konaní prístup k obhajcovi od prvých štádií konania. Smernica požaduje, aby osoby pozbavené osobnej slobody mohli informovať tretie osoby, napríklad svojho zamestnávateľa alebo rodinných príslušníkov, ako aj konzulárne úrady a komunikovať s nimi.

Výnimky z práva, ktoré smernica nepovoľuje 

Komisia sa domnieva, že niektoré vnútroštátne opatrenia oznámené uvedenými tromi členskými štátmi nespĺňajú požiadavky smernice. Slovensko aj Slovinsko stanovujú výnimky z práva na prístup k obhajcovi, ktoré smernica nepovoľuje, a nesprávne zaviedli do národnej legislatívy právo na informovanie tretej osoby o pozbavení osobnej slobody.

Dva mesiace na odstránenie nedostatkov

V slovenských právnych predpisoch boli nesprávne transponované požiadavky týkajúce sa možného vzdania sa práva na prístup k obhajcovi. Luxembursko, Slovensko a Slovinsko majú teraz dva mesiace na prijatie potrebných opatrení na odstránenie nedostatkov, ktoré zistila eurokomisia. Ak EK nedostane uspokojivú odpoveď, môže rozhodnúť o zaslaní odôvodneného stanoviska Slovensku a Slovinsku a o postúpení prípadu Luxemburska na Súdny dvor EÚ.

Viac o téme: PrístupObhajcaSlovenskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu