Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska únia pred sezónou lesných požiarov rozšírila flotilu lietadiel a vrtuľníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia pred tohtoročnou očakávanou sezónou lesných požiarov rozšírila svoju flotilu hasiacich lietadiel a vrtuľníkov v rámci mechanizmu RescEU. Oznámil to v utorok eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič pri príležitosti desiateho výročia založenia Koordinačného centra EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

Na rok 2023 zahŕňa flotila 24 lietadiel a štyri vrtuľníky poskytnuté desiatimi členskými štátmi. Dve stredné veľké lietadlá poskytlo Chorvátsko, štyri ľahké lietadlá pochádzajú zo Švédska, po dve ľahké lietadlá poskytli Cyprus, Nemecko a Portugalsko, dva vrtuľníky dalo Česko, dve stredne veľké lietadlá ponúklo Španielsko, Francúzsko poslalo dve stredne veľké lietadlá a jeden vrtuľník. Taliansko obohatilo flotilu o dve stredne veľké lietadlá na naberanie vody a dve ľahké lietadlá. Najviac prispelo Grécko, ktoré poskytlo dve stredne veľké lietadlá, dve ľahké lietadlá a jeden vrtuľník.

Archívne video: Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku

Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku (Zdroj: Foto: Tip od čiateľa)

Okrem toho Bulharsko, Fínsko, Francúzsko, Lotyšsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko vyšlú spolu takmer 450 hasičov ako pohotovostné zásahové oddiely do centier vo Francúzsku, Grécku a Portugalsku.

Akčný plán je vybudovaný

 Európska komisia v roku 2022 vypracovala Akčný plán na prevenciu lesných požiarov, ktorý je zameraný na tri ciele: zlepšiť administratívne kapacity, zlepšiť povedomie o hrozbe lesných požiarov a zvýšiť investície do opatrení na prevenciu požiarov.

EÚ v rámci akčného plánu na prevenciu lesných požiarov v utorok spustila novú metodiku hodnotenia požiarov vo voľnej prírode. Tento nový nástroj pomôže členským krajinám posúdiť ich schopnosť predchádzať lesným požiarom a pripraviť sa na ne a podporuje výmenu osvedčených postupov medzi európskymi krajinami v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Okrem toho sa vytvára tím pre koordináciu núdzových reakcií v stredisku na podporu lesných požiarov, ktorý umožní monitorovanie a analýzu situácie s požiarmi takmer v reálnom čase od polovice júna do polovice septembra.

Postihnuté krajiny môžu požiadať o pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany

EÚ zabezpečuje koordinovaný prístup k prevencii, príprave a reakcii na lesné požiare, keď presiahnu kapacity civilnej ochrany konkrétneho štátu. Postihnuté krajiny môžu vtedy požiadať o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Po aktivácii mechanizmu ERCC koordinuje a financuje pomoc poskytovanú členskými štátmi EÚ a deviatimi ďalšími účastníckymi štátmi tohto mechanizmu prostredníctvom spontánnych ponúk.

ERCC zároveň monitoruje vývoj lesných požiarov s podporou systémov včasného varovania, ako je Európsky informačný systém o lesných požiaroch, zatiaľ čo družicový systém EÚ Copernicus poskytuje záchranárom podrobné informácie o vývoji požiarov v teréne.

Viac o téme: PožiareLietadláVrtuľníkyEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu