Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Chorvátsku sa veľmi rýchlo šíri nebezpečné infekčné ochorenie! Môže vám riadne skomplikovať dovolenku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Meteorologické leto začalo len dnes, no mnohí už majú naplánované dovolenky. Z najobľúbenejšej destinácie pre mnohé slovenské rodiny však hlásia mimoriadne infekčné ochorenie. To ohrozuje najmä detských pacientov a môže vám poriadne skomplikovať dovolenku.

Chorvátski lekári zaznamenali v poslednom mesiaci zvýšený počet detí s ochorením, ktoré sa nazýva piata choroba. Ide o ochorenie spôsobené parvovírusom B19, ktorý postihuje predovšetkým deti vo veku od 5 do 15 rokov. Predstavuje však aj zvýšené riziko pre dospelých, ktorí chorobu v detstve neprekonali alebo pre tehotné ženy a ich nenarodené dieťa. Nazýva sa piatou chorobou, pretože na začiatku 20.storočia boli infekčné ochorenia zoradené podľa infekčnosti a tejto chorobe prináležalo piate miesto.

Letné kúpalisko v Trenčíne otvoria 17. júna, vstupné sa zdvojnásobí (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

O zvýšenom počte detí informoval chorvátsky web Dnevnik.hr a informáciu preň potvrdil aj doktor Mario Mašič. Upozornil, že obozretní by mali byť najmä turisti s malými deťmi. "Nakaziť sa týmto ochorením je pomerne jednoduché, pretože sa prenáša vzduchom, no zvýšené riziko je najmä vo vnútorných priestoroch", dodal.

Väčšina z detí piatu chorobu prekoná rýchlo a bez väčších problémov. Prejavuje sa typickou vyrážkou na tvári, ktorá je imunitnou reakciou na infekciu v tele. Sprevádza ju mierne zvýšená teplota, bolesti hlavy a upchatý nos. Staršie deti sa môžu sťažovať, že vyrážka na tvári svrbí. O niekoľko dní sa vyrážky presunú na trup, paže a nohy, môžu sa objaviť nevoľnosti alebo bolesti kĺbov. Pretože ide o vysoko infekčné ochorenie, inkubačná doba je 10-21 dní. Zvýšené riziko predstavuje toto ochorenie pre tehotné ženy, pri ktorých je vírus schopný prejsť cez placentu a nakaziť dieťa, ktoré môže postihnúť silná anémia.

Viac o téme: DovolenkaInfekčné ochorenieChorvátskoPiata choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu