Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obrovské demonštrácie po smrti školákov: VIDEO Desaťtisíce ľudí v uliciach! Protestujeme proti zlu, v ktorom žijeme

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA(AP Photo/Darko Vojinovic))

BELEHRAD - V srbskom hlavnom meste Belehrade vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí, protestné akcie trvali až do piatkových večerných hodín. Ide už o tretiu demonštráciu od hromadných strelieb, ktoré tento mesiac otriasli Srbskom. Protesty sa podľa agentúr konali pod heslom Proti násiliu, niektorí protestujúci na nich však vyjadrovali všeobecnú nespokojnosť s vládou a prezidentom Alexandrom Vučićom.

rchívne video: Streľba v jednom z petržalských bytov si vyžiadala jednu obeť, muž prevoz do nemocnice neprežil

Streľba v jednom z petržalských bytov si vyžiadala jednu obeť, muž prevoz do nemocnice neprežil (Zdroj: Topky/Maarty)

V Srbsku na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť svojich spolužiakov a školského strážnika a o deň neskôr zastrelil 21-ročný muž neďaleko Belehradu osem ľudí. Minister vnútra Bratislava Gašić, ktorého rezignáciu protestujúci žiadajú, podľa webu stanice Deutsche Welle tiež potvrdil správy médií, že muž prepustený z liečebného ústavu vo štvrtok odpálil na prázdny dom protitankovú strelu.

Obrovské demonštrácie po smrti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia.sk, tip čitateľa)

  •  

Pri ďalšej streľbe v Srbsku prišlo o život osem ľudí. Na obrázku Uroš B., ktorý spáchal krvavý masaker.
Zobraziť galériu (7)
Pri ďalšej streľbe v Srbsku prišlo o život osem ľudí. Na obrázku Uroš B., ktorý spáchal krvavý masaker.  (Zdroj: SITA/AP, Instagram)

Obrovské demonštrácie po smrti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ľudia po streľbách vyšli do ulíc

Obe hromadné streľby prinútili časť spoločnosti k protestom. Opozičné strany vinia vládu, že nedostatočne potláča zločinné prvky v srbskej spoločnosti a nepodniká kroky proti televíznym staniciam vysielajúcim násilný obsah. Okrem Gašiča demonštranti volali aj po odstúpení šéfa spravodajskej služby, a niektorí aj po odstúpení prezidenta Vučiča.

"Prišla som protestovať proti spôsobu života v tejto krajine, proti násiliu, ktoré je viditeľné všade, vo verejných prejavoch, v médiách. Protestujem proti zlu, v ktorom žijeme, a proti spôsobu vedenia krajiny, " povedala agentúre Reuters jedna z demonštrujúcich, ktorá uviedla, že je univerzitnou profesorkou.

Premiérka odmieta zodpovednosť za streľby

Premiérka Ana Brnabičová zodpovednosť vlády za hromadné streľby odmietla a naopak obvinila opozíciu z rozdúchavania násilia a vyhrážania sa prezidentovi. Protesty sú podľa nej "rýdzo politické". "Vy ste chrbticou násilia v tejto spoločnosti. Šírite nenávisť, " odkázala podľa agentúry AP opozícii Brnabičová. Premiérka tiež povedala, že "všetko, čo sa v Srbsku stalo po streľbách", bola priamo práca zahraničných tajných služieb a že chod vlády môžu zmeniť len voľby, nie ľudia v uliciach.

Nacionalistická pravicová strana srbského prezidenta Vučića medzitým mimo hlavného mesta zorganizovala svoj vlastný protest s niekoľkotisícovou účasťou, ktorým vyjadrovala nesúhlas s protestmi v Belehrade, uvádza AP. Ďalšie zhromaždenie Vučić zvoláva na budúci týždeň. Prezident sa vo svojich vyjadreniach stotožňuje s premiérkou Brnabičovou a hovorí, že protesty organizuje niekto zo zahraničia. Naznačil však tiež, že by vláda mohla rezignovať a Srbi ísť k predčasným voľbám.

Obrovské demonštrácie po smrti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Darko Vojinovic))

Obrovské demonštrácie po smrti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Darko Vojinovic))

Obrovské demonštrácie po smrti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Darko Vojinovic))

Zbraňová amnestia

Vláda na hromadné streľby reagovala vyhlásením mesačnej zbraňovej amnestie, počas ktorej môžu majitelia odovzdať nelegálne držané zbrane bez postihu. Vučić vyzval na "úplné odzbrojenie Srbska" a sprísnenie pokút za nelegálne držanie zbraní. Srbsko má veľmi prísne zákony o držaní zbraní už teraz, ale je rovnako ako ďalšie štáty západného Balkánu po vojnách v 90. rokoch zaplavená státisícami nelegálne držaných zbraní, uvádza Reuters.

Viac o téme: StreľbaProtestyDemonštrácieSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu