Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NATO vyzvalo Kosovo na deeskaláciu napätia so Srbskom: Ozbrojené sily zaujali stav bojovej pohotovosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

BRUSEL - NATO v sobotu vyzvalo Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom. Urobilo tak deň po tom, ako srbské ozbrojené sily zaujali stav plnej bojovej pohotovosti a presunuli sa bližšie k hraniciam s Kosovom v reakcii na zrážky medzi demonštrantami a políciou v kosovských obciach. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Naliehavo žiadame orgány v Kosove, aby okamžite deeskalovali (napätie), a vyzývame všetky strany, aby situáciu vyriešili prostredníctvom dialógu," uviedla v príspevku na Twitteri hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. Hovorkyňa zároveň dodala, že vojenská mierová misia Severoatlantickej aliancie v Kosove (KFOR), ktorá pozostáva z približne 3,800 vojakov, bude situáciu pozorne sledovať.

K zrážkam v Kosove prišlo v piatok po tom, čo tamojšia vláda nasadila políciu na dosadenie novozvolených albánskych starostov do úradov v etnicky srbských oblastiach na severe krajiny. Davy demonštrantov sa dosadeniam snažili zabrániť. Kosovský premiér Albin Kurti postup polície pri sprevádzaní týchto starostov na úrady obhajoval.

NATO vyzvalo Kosovo na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Belehrad ho stále pokladá za svoju provinciu. V Kosove žije približne 120.000 Srbov, mnohí z nich v štyroch severných okresoch, ktoré majú spoločnú hranicu so Srbskom. Etnickí Albánci tvoria viac ako 90 percent obyvateľstva Kosova, Srbi tvoria väčšinu len v severnej oblasti krajiny.

NATO vyzvalo Kosovo na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: NapätieNATOSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu