Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Humanitárna pomoc pre Sýriu bude z Turecka prúdiť ďalšie tri mesiace

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/IHA via AP)

NEW YORK — Sýria umožní ďalšie tri mesiace prísun humanitárnej pomoci do oblastí, ktoré sú pod kontrolou povstalcov, cez dva hraničné priechody z Turecka. Vo vyhlásení pre agentúru AFP to v sobotu uviedla Eri Kaneková, hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Podľa Kanekovej o tomto rozhodnutie informovalo sýrske ministerstvo zahraničných vecí. Vláda v Damasku to bezprostredne nekomentovala. Cez spomínané dva hraničné priechody prúdia do krajiny životne dôležité dodávky humanitárnej pomoci pre ľudí postihnutých zemetrasením zo 6. februára, ktoré si v Sýrii a Turecku vyžiadalo viac ako 55.000 obetí. Sýria s ich otvorením súhlasila až po medzinárodnom tlaku.

archívne video Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Sýria potrebuje na obnovu po zemetrasení takmer 15 miliárd dolárov

Platnosť povolenia sa mala skončiť 13. mája. Organizácia Amnesty International v piatok varovala, že v prípade zastavenia dodávok humanitárnej pomoci sú v stávke životy štyroch miliónov ľudí. OSN začiatkom tohto týždňa odhadla, že Sýria potrebuje na obnovu po zemetrasení takmer 15 miliárd dolárov a celkové škody spôsobené zemetrasením vyčíslila na takmer deväť miliárd dolárov.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: Humanitárna pomocTureckoOSNSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu