Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratný objav vedcov: Unikátne mikroorganizmy by mohli zachrániť planétu! Vyriešiť by mohli celosvetový problém

(Zdroj: Getty Images)

ZURICH - Tím vedcov zo Švajčiarska zistil, že sa v prírode nachádzajú kmene baktérií ale aj huby, ktoré žerú plasty. Tieto unikátne mikroorganizmy našli v Alpách, ale aj v Arktíde. Výsledky ich testov priniesli prevratný výsledok.

Vedci hľadajú už desiatky rokov riešenie, ktoré by pomohlo vyriešiť celosvetový problém s plastom. V minulosti sa im už podarilo nájsť niekoľko druhov mikroorganizmov, ktoré by sa týmito plastami mohli živiť, no zároveň zistili, že aby boli schopné požierať plast, potrebujú vyššiu teplotu ovzdušia a to až nad tridsať stupňov Celzia. Zvyšovanie teploty ovzdušia však nie je uhlíkovo neutrálne a celý proces by tak bol zbytočne drahý.

Hromadná nehoda v tuneli Sitina - vodiči sa snažia z miesta vycúvať (Zdroj: Zdroj: Tip čitateľa)

Riešením by sa tak mohol stať najnovší objav a štúdia švajčiarskych vedcov, informovala ČT24. Baktérie, ktoré objavili prežijú v nižších teplotách, dokonca vo vysokých nadmorských výškach v Alpách vo Švajčiarsku a v polárnych oblastiach. „Dokázali sme, že nové mikrobiálné druhy nájdené v alpských a arktických pôdach dokázali rozložiť biologicky rozložiteľné plasty už pri teplote pätnásť stupňov Celzia,“ uviedol hlavní autor štúdie Joel Rüthi. „Tieto organizmy by mohli prispieť k zníženiu dopadu ľudstva na životné prostredie, pretože dokážu pomocou svojich enzýmov recyklovať plasty,“ dodal.

Odobrané vzorky devätnástich kmeňov baktérii a pätnástich kmeňov húb a ich schopnosť rozložiť sterilné vzorky biologicky nerozložiteľného polyetylénu (PE) ale aj biologicky rozložiteľného polyesteru a polyuretánu (PUR) testovali vedci v spomínanej štúdii. Zistili, že zatiaľ čo baktérie polyetylén neboli schopné rozložiť, polyuretán a zmes plastov dokázali rozložiť. Dva druhy húb z rodu Noedevriesia a Lachnellula dokázali rozložiť všetky testované plasty okrem polyetylénu. Podľa vedcov je táto schopnosť možná vďaka podobnému chemickému zloženiu rastlinných a plastových molekúl. Tím vedcov plánuje do budúcna sledovať optimálnu teplotu na prácu mikroorganizmov, ale aj identifikovať enzýmy jednodlivých baktérií, ktoré rozkladajú plasty vrátane optimalizácie procesu pre získanie väčšieho množstva proteínov.

Viac o téme: BaktériePlastyHubyŠvajčiarskoUnikátny výskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu