Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri havárii lietadla MiG-21 zomreli v Indii dvaja ľudia

Stíhacie lietadlo MiG-21
Stíhacie lietadlo MiG-21 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic, File)

NAÍ DILLÍ - Havária vojenského lietadla ruskej výroby MiG-21 v Indii si v pondelok vyžiadala dvoch mŕtvych a troch zranených. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Nehoda sa stala počas výcvikového letu neďaleko Suratgarhu v západoindickom štáte Rádžastán. Indické letectvo potvrdilo, že pilot sa katapultoval. "Pilota sa podarilo bezpečne zachrániť. MiG-21 sa zrútil na dom. Dvaja ľudia zomreli a traja ľudia boli zranení," povedala polícia. Príčiny nehody sa začali vyšetrovať.

Ide už o šiestu vážnu haváriu lietadla MiG-21 od januára 2021, pričom zahynulo päť pilotov. Lietadlá MiG-21 sovietskej konštrukcie používa India od 60. rokov minulého storočia a tvoria základ jej vzdušných síl. Pre početné havárie dostali hanlivú prezývku "lietajúce rakvy".

India do modernizácie armády investuje miliardy dolárov, aby sa vyrovnala znepriateleným susedným mocnostiam - Pakistanu a Číne. V snahe nebyť závislá iba na Rusku nakúpila desiatky francúzskych stíhačiek Rafale s dodávkami od roku 2020. Naí Dillí tiež výrazne investuje do rozvoja vlastného obranného priemyslu.

Viac o téme: HaváriaLietadlo tupolevIndiaMiG-21
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu