Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

William a Kate pozdravili pri Windsore účastníkov korunovačných osláv

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský princ William a jeho manželka Kate sa v nedeľu nečakane objavili v areáli parku pri hrade Windsor, kde pozdravili ľudí zúčastňujúcich sa na podujatiach, ktoré sú súčasťou korunovačných oslavách. TASR o tom informuje podľa správ televízií BBC a Sky News.

VIDEO Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

V rámci korunovačných slávností sa majú po celej Británii v nedeľu zísť susedské či iné komunity na spoločnom obede. V blízkosti cesty vedúcej na hrad Windsor bola preto zriadená pikniková zóna. Pri hrade Windsor sa okrem toho už schádzajú aj účastníci večerného korunovačného koncertu, na ktorom vystúpi napríklad americká speváčka Katy Perry.

Katy Perry
Zobraziť galériu (3)
Katy Perry  (Zdroj: SITA)

"Bolo mi včera ľúto všetkých v tých pršiplášťoch," povedal princ William skupine žien pri hrade Windsor.  Ženy následne princa ponúkli pohárom s pitím a William okrem toho od ľudí dostal aj fľašu džinu a plechovku piva, všíma si Sky News. Na komunitnom obede pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne sa zase v nedeľu zúčastnila americká prvá dáma Jill Bidenová, ktorá sa tam sedela pri stole vedľa premiéra Rishiho Sunaka.

William a Kate pozdravili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tv Markíza)

Británia sa pripravuje na korunovačný koncert

Na priestranstve pred Windsorským hradom v grófstve Berkshire sa v nedeľu večer uskutoční koncert na počesť sobotňajšej korunovácie britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily. Medzi hlavnými hviezdami, ktoré vystúpia na pódiu, sú americkí speváci Katy Perryová a Lionel Richie, domáca skupina Take That či taliansky tenorista Andrea Bocelli.

Medzi ďalšími interpretmi figurujú Nicole Scherzingerová, Paloma Faithová, Olly Murs a ďalší. Moderátorom koncertu bude britský herec Hugh Bonneville, informovala stanica BBC News. Na zozname účinkujúcich sú aj členovia Kráľovského baletu, Kráľovskej opery, Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, Kráľovskej hudobnej akadémie a Kráľovskej umeleckej akadémie.

Na koncerte sa divákom prostredníctvom vopred nahratých príspevkov prihovoria i herci Tom Cruise a Joan Collinsová, dobrodruh Bear Grylls a spevák Tom Jones. Očakáva sa, že hold svojmu otcovi vzdá v prejave princ William, priamy následník britského trónu. V obecenstve bude približne 20.000 divákov. Koncert, ktorý sa začne o 20.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), budú prenášať stanice BBC One a BBC Radio 2.

Pódium bude svojím tvarom pripomínať britskú vlajku, pričom z jej stredu budú vyčnievať jednotlivé móla. Jeho scéna bude "rámovať" východnú fasádu Windsorského hradu a poskytne priestor pre 70-členný orchester i kapelu. Niekoľko umelcov z dôvodu iných záväzkov účasť na korunovačnom koncerte odmietlo: Elton John, Ed Sheeran, Adele či Robbie Williams. Speváčka Kylie Minogueová odmietla pozvanie pre silnejúce republikánske nálady v jej rodnej Austrálii.
 

Viac o téme: KoncertKorunováciaBritániaWilliam a Kate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu