Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Británii prepustili zadržaných odporcov monarchie: Medzi nimi bol aj líder skupiny Republika

LONDÝN - Lídra skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii a ďalších jej členov prepustili z väzby. Ich sobotňajšie zadržanie v deň korunovácie britského kráľa Karola III. vyvolalo otázky, či bola reakcia londýnskej polície primeraná. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry Reuters.

Polícia zatkla lídra Republiky Grahama Smitha a 51 ďalších osôb v centre Londýna v čase, keď sa v uliciach schádzali tisíce fanúšikov. Polícia zásahy voči demonštrantom zdôvodnila tým, že povinnosť zabrániť narušeniu verejného poriadku prevážila nad právom na protest.

Zoskupenie Republika uviedlo, že jej zadržaných členov začala polícia prepúšťať v sobotu neskoro večer - po takmer 16 hodinách vo väzbe. Polícia v sobotu v súvislosti so zatýkaním uviedla, že chápe obavy verejnosti. Uviedla však, že konala po tom, ako dostala informáciu, že demonštranti sú odhodlaní narušiť korunovačný sprievod.

Londýnska metropolitná polícia v stredu oznámila, že bude počas korunovačných osláv mimoriadne obozretná v súvislosti s protestami a demonštranti môžu očakávať "rýchle zásahy". Skupiny Republika vedie kampaň za to, aby monarchu nahradila hlava štátu, ktorú si obyvatelia zvolia vo voľbách.
 

Viac o téme: VäzbaMonarchiaVeľká BritániaKorunovácia Karola III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu