Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká vláda má dvoch nových ministrov: Školstvo pod Fialom už tretieho

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel vo štvrtok poveril riadením ministerstva školstva doterajšieho ministra pre európske záležitosti Mikuláša Beka. Do čela tohto rezortu vymenoval Bekovho doterajšieho námestníka Martina Dvořáka. Bek je už tretím ministrom školstva v kabinete Petra Fialu.

Archívne VIDEO

Premiéri Eduard Heger a Peter Fiala sa prihovárajú verejnosti z Trenčína. (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Osobne považujem vzdelanie za prioritu, pretože pri ňom v konečnom dôsledku všetko začína," povedal Bekovi prezident. Za dôležitú označil transformáciu vzdelávacieho systému a zvýšenie jeho kvality. "Nie je čas strácať čas. Krajiny, ktoré začali skôr, už veľmi úspešne pokračujú do doby kybernetickej, do doby využívania umelej inteligencie, automatizácie a robotiky," dodal. Nemej dôležité sú podľa Pavla úlohy pre Dvořáka na čele rezortu pre európske záležitosti.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Spresnil, že na prvom mieste je snaha hľadať akékoľvek formy pomoci Ukrajine. "Úspech Ukrajiny vo vojne, ktorú proti nej agresívne vedie Rusko, je naším priamym záujmom," doplnil prezident. Zmeny na čele rezortov nastali po tom, ako sa minister školstva Vladimír Balaš vzdal funkcie zo zdravotných dôvodov. Svoje rozhodnutie oznámil premiérovi pred dvomi týždňami. Novinárom povedal, že má dlhodobé problémy po prekonaní covidu-19. Prvým šéfom rezortu školstva vo vláde Petra Fialu, úradujúcej od decembra 2021, bol Petr Gazdík. Funkcie sa vzdal po zverejnení kontaktov s podnikateľom Michalom Redlom, obvineným v korupčnej kauze Dozimetr.

Jeho nástupca Balaš vo funkcii zotrval len niekoľko mesiacov. Ako najväčšie výzvy pre svojho nástupcu označil Balaš dobudovanie školskej infraštruktúry, reformu vysokých škôl, udržateľnosť financovania školstva či revíziu vzdelávacích programov. Nový minister školstva bol v rokoch 2011 až 2019 rektorom Masarykovej univerzity v Brne. Dvořák, ktorý po Bekovi viedol ministerstvo pre európske záležitosti, v minulosti pôsobil ako generálny konzul v New Yorku či veľvyslanec v Kuvajte.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaMinistriČeská republikaPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu