Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Českej republike sa etablovala protisystémová skupina ľudí, uvádza v správe rezort vnútra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová)

PRAHA - V Česku sa postupom času etablovala rôznorodá skupina protisystémovo naladených občanov, ktorí sú ovplyvnení rôznymi konšpiračnými teóriami. Uviedlo to české ministerstvo vnútra v správe o extrémizme, ktorú zverejnilo vo štvrtok.

Títo ľudia podľa správy rezortu vnútra nedôverujú štátu a princípom, na ktorých je založený, rovnako ani vláde a jej domácej a zahraničnej politike. "Majú pocit, že v aktuálnej situácii a spoločenskom usporiadaní ich hlas nie je a nebude vypočutý," uvádza sa v správe, ktorú v stredu schválila česká vláda. Skupina sa podľa rezortu stále viac izoluje od zvyšku spoločnosti a jej členovia sa v názoroch prelínajú s extrémistickými a xenofóbnymi subjektmi. Minuloročné protesty, ktoré organizoval Ladislav Vrabel, podľa ministerstva dokazujú, že mobilizovať ľudí cez sociálne siete je pomerne jednoduché. Extrémistickú a xenofóbne populistickú scénu v Česku ovplyvnilo v roku 2022 zdražovanie, energetická a migračná kríza, vojna na Ukrajine a pomoc utečencom.

Väčšina kvázi-mediálnych platforiem sa podľa správy rezortu vnútra stala užitočným nástrojom prokremeľskej propagandy. Naďalej tiež podľa ministerstva rezonovali témy súvisiace s protipandemickými opatreniami. V rámci xenofóbnej populistickej scény sa objavovali antisemitské konšpiračné teórie a prvýkrát aj výpady proti Ukrajincom. "Ukrajinci utekajúci pred vojnou boli prezentovaní ako nevďační, rozmaznaní ľudia, ktorí do ČR prichádzajú len za výhodami," uvádza správa o extrémizme. V reakcii na streľbu v bratislavskom klube Tepláreň sa polícia zaoberala xenofóbnymi skutkami, ktoré boli namierené proti LGBT+ komunite. V roku 2022 sa v ČR stalo 149 trestných činov s nenávistným podtextom. Z trestných činov spáchaných z rasových, národnostných a iných nenávistných pohnútok bolo obžalovaných 102 osôb, odsúdených bolo 61 ľudí.

Viac o téme: Rezort vnútraČeská republikaProtisystémová skupina ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu