Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska komisia predstavila prísnejšie pravidlá boja proti korupcii v EÚ a na celom svete

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu zverejnila súbor opatrení na boj proti korupcii a návrh na vytvorenie osobitného režimu sankcií v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky pre závažné korupčné činy na celom svete.

Sieť EÚ proti korupcii, ktorá spája orgány činné v trestnom konaní, verejné orgány, odborníkov z praxe, občiansku spoločnosť a ďalšie zainteresované strany, bude pôsobiť ako katalyzátor predchádzania korupcii v celej EÚ a vyvinie osvedčené postupy a praktické usmernenia. Táto sieť bude podporovať EK pri mapovaní oblastí, v ktorých je riziko korupcie v Únii vysoké.

Nová smernica

EK navrhla tiež novú smernicu o boji proti korupcii, ktorá modernizuje existujúci protikorupčný právny rámec EÚ. Prijatím jedného zákona pre všetky korupčné delikty a sankcie sa zaistí, že definície trestných činov stíhaných ako korupcia budú zahŕňať nielen úplatkárstvo, ale aj spreneveru, ovplyvňovanie, zneužívanie funkcií, marenie spravodlivosti a nezákonné obohacovanie súvisiace s korupčnými trestnými činmi.

Smernica požaduje efektívne vyšetrovanie a stíhanie korupcie, čo znamená, že členské štáty budú musieť zabezpečiť, aby orgány činné v trestnom konaní a prokurátori mali vhodné nástroje na vyšetrovanie korupcie a aby výsady a imunita mohli byť zrušené počas vyšetrovania korupčných káuz. Smernica obsahuje aj zavedenie pravidiel o premlčacej dobe s cieľom zabezpečiť dostatok času na to, aby sa trestné činy korupcie dostali pred súd.

V oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EK navrhla rozšírenie súboru sankcií tak, aby pomáhali dosiahnuť kľúčové ciele, akými sú zachovanie mieru, posilnenie globálnej bezpečnosti a upevnenie a podpora demokracie, medzinárodného práva a ľudských práv.

Korupcia je kľúčovým problémom v celej EÚ

Predložený návrh umožní EÚ zamerať sa na závažné korupčné činy na celom svete bez ohľadu na to, kde k nim dôjde a doplní a posilní vnútorné a vonkajšie protikorupčné nástroje EÚ. Kým sa smernica o boji proti korupcii stane súčasťou legislatívy EÚ, budú ju musieť prerokovať a schváliť Európsky parlament a Rada EÚ (členské krajiny). Nový rámec sankcií z oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky zameraných na korupciu bude musieť prediskutovať a prijať Rada EÚ.

Korupcia je kľúčovým problémom pre ľudí v celej EÚ. Údaje Eurobarometra naznačili, že v roku 2022 až 68 percent Európanov verilo, že korupcia je v ich krajine rozšírená, a len 31 percent zastávalo názor, že úsilie ich vlády v boji proti korupcii je účinné.

Viac o téme: KorupciaPravidláEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu