Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európsky parlament pripravuje uznesenie o nespôsobilosti maďarského predsedníctva EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos, File)

BUDAPEŠŤ - V Európskom parlamente (EP) pripravujú na plenárne zasadnutie 1. júna ďalšie uznesenie o stave právneho štátu v Maďarsku a o zmrazených eurofondoch. V návrhu rezolúcie piatich strán sa vyjadrujú aj pochybnosti nad tým, či Maďarsko dokáže dôveryhodne vykonávať predsedníctvo v Rade Európskej únie v roku 2024, keďže porušuje základné hodnoty EÚ a nedodržiava zásadu tzv. lojálnej spolupráce. Píše o tom v stredu denník Népszava na základe dokumentov získaných jeho redakciou.

EP v pripravovanom uznesení vyzýva Radu, aby hľadala riešenie uvedeného problému, pretože inak bude musieť zasiahnuť parlament. Je to prvýkrát, čo zastupiteľský orgán EÚ upozornil na nespôsobilosť vlády premiéra Viktora Orbána riadiť rozhodovací orgán Únie a avizoval odvetné opatrenia, píše Népszava.

Archívne video: Prostriedky Európskej únie sa použijú na národnú pomoc, zaznelo na úrade vlády

Prostriedky Európskej únie sa použijú na národnú pomoc, zaznelo na úrade vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh textu uznesenia, ktorý ešte nie je konečný, sa podrobne zaoberá opatreniami v Maďarsku, ktoré porušujú jednotný trh. Kritizuje rozhodnutia, ktoré ohrozujú obchodné záujmy jednotlivých spoločností, diskrimináciu znevýhodňujúcu konkurentov a spôsoby zastrašovania osôb napojených na premiéra, aby dostali pod svoju kontrolu strategické odvetvia maďarského priemyslu. V návrhu sa uvádza, že všetky spoločnosti musia mať pri svojej podnikateľskej činnosti rovnaké práva a povinnosti bez ohľadu na to, či sú vo vlastníctve maďarských alebo zahraničných osôb alebo organizácií.

Návrh uznesenia tiež odsudzuje vládnu stratégiu kampaní proti EÚ, ktoré slúžia na odvrátenie pozornosti od porušovania hodnôt EÚ a systémovej korupcie v Maďarsku. Autori dokumentu adresovali výzvu Európskej komisii, ktorá spravuje rozpočet EÚ, aby našla spôsob, aby sa eurofondy dostali k maďarským občanom a podnikom, aj keď vláda odmietne naplniť princípy právneho štátu. Maďarsko sa ujme predsedníctva v Rade EÚ, ktorú tvoria vlády členských krajín, na šesť mesiacov v júli 2024.

Viac o téme: Európsky parlamentDôveraPredsedníctvoMaďarskoNespôsobilosťRada Európskej únie 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu