Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Platnosť prímeria v Sudáne predĺžili o ďalších 72 hodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Maheen S via AP)

CHARTÚM - Bojujúce strany v Sudáne sa v nedeľu dohodli na predĺžení humanitárneho prímeria o ďalšie tri dni. Informovala o tom agentúra AFP. Sudánske ozbrojené sily (SAF) a ich rivali zo Síl rýchlej podpory (RSF) potvrdili predĺženie prímeria, ktoré sa skončí v nedeľu o polnoci miestneho času. Nové prímerie v trvaní 72 hodín začne platiť v okamihu skončenia terajšieho prímeria, potvrdili predstavitelia SAF.

Dodali, že k predĺženiu dohody o prímerí došlo vďaka "sprostredkovaniu USA a Saudskej Arábie". Počas konfliktu, ktorý v Sudáne vypukol 15. apríla, bolo uzavretých viacero dohôd o prímerí. Väčšinou sa nedodržiavali vôbec alebo len čiastočne. Prímerie, ktorého platnosť sa končí v nedeľu o polnoci, však umožnilo evakuáciu cudzincov z krajiny.

Aktérmi bojov v Sudáne sú jednotky lojálne armádnemu veliteľovi Abdalovi Fattáhovi Burhánovi a jednotky podporujúce jeho niekdajšieho zástupcu, veliteľa zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF) generála Muhammada Hamdána Daklúa. Bojmi bola poškodená elektrická, vodovodná a telekomunikačná infraštruktúra a rabovaním sa zničili firmy i domy. Desaťtisíce Sudáncov utiekli pred bojmi buď do iných miest Sudánu, alebo do susedných krajín vrátane Egypta, Etiópie, Čadu a Južného Sudánu.

Viac o téme: PrímeriePredĺženieSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu