Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česká vláda schválila dohodu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

PRAHA - Česká vláda schválila dohodu o obrannej spolupráci (DCA) so Spojenými štátmi.

V stredu to po rokovaní vlády oznámil český premiér Petr Fiala. Podľa neho ide o krok, ktorý zvyšuje bezpečnosť Česka. 

Archívne video: Poslanci čelia za odobrenie dohody s USA útokom: Poslanec Miroslav Žiak avizuje rozsiahle trestné oznámenie

Poslanci čelia za odobrenie dohody s USA útokom: Poslanec Miroslav Žiak avizuje rozsiahle trestné oznámenie (Zdroj: Facebook/Miroslav Žiak)

"Je to dôležité v nepokojných časoch v nestabilnom medzinárodnom prostredí. Je to nepochybne krok, ktorý zvyšuje bezpečnosť našej krajiny a našich občanov," komentoval schválenie DCA Fiala.

Česká ministerka obrany Jana Černochová uviedla, že dohoda umožní intenzívnejšiu praktickú spoluprácu medzi českou armádou a ozbrojenými silami USA. "Pôjde napríklad o spoločné zaisťovanie obrany východného krídla v NATO, logistickú podporu spojeneckých aktivít, posilňovanie aliančnej obrannej infraštruktúry," vymenovala príklady spolupráce šéfka rezortu obrany.

Zdôraznila, že zmluva neobsahuje žiadne rozhodnutie o konkrétnej americkej vojenskej prítomnosti v ČR ani o zriadení vojenských základní. O vojenskej prítomnosti musí rozhodnúť český parlament. "Prijatím tejto zmluvy sa na tom nič nemení," povedala ministerka.

Schváleniu dohody predchádzal necelý rok rokovaní

Účelom zmluvy je podľa jej slov vytvoriť dopredu podmienky na to, aby spolupráca s USA mohla prebiehať, ak sa na tom obe strany dohodnú. Jej schváleniu kabinetom predchádzal takmer rok intenzívnych rokovaní medzi českou a americkou stranou.

Pre podpis dohody sa aktuálne hľadá vhodný termín. Potom ju predložia obom komorám parlamentu na prerokovanie a vyslovenie súhlasu s ratifikáciou a nakoniec prezidentovi, ktorý ju ratifikuje. Súbežne s Českom podľa Černochovej o zmluve rokujú Dáni, Fíni a Švédi. Ministerka pripomenula, že DCA už schválilo Poľsko, Maďarsko či Slovensko.

Viac o téme: BezpečnosťUSAČeská republikaPetr FialaObranná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu