Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Filipíny vylučujú útočné akcie zo základní, ktoré môžu využívať USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Frank Molter/dpa via AP)

MANILA - Filipíny nedovolia "žiadne útočné akcie" zo základní, ktoré otvorili pre americké jednotky. V pondelok to uviedol prezident Ferdinand Marcos, informuje agentúra AFP.

"Nedovolíme, aby boli naše základne použité na akékoľvek útočné akcie. Toto je zamerané len na pomoc Filipínam vždy, keď budeme potrebovať pomoc," povedal Marcos. "Ak na nás nikto neútočí, nemusí sa báť, pretože s ním nebudeme bojovať," dodal.

Mentalita nulového súčtu

Manila minulý týždeň oznámila, že americkej armáde poskytne štyri ďalšie vojenské základne okrem doterajších piatich dohodnutých v rámci Dohody o posilnenej obrannej spolupráci (EDCA) z roku 2014. Čína minulý týždeň varovala, že rozšírená vojenská dohoda môže ohroziť regionálny mier, a obvinila Washington z "mentality nulového súčtu"

Rekacia neprekvapila

Štyri ďalšie základne ležia v blízkosti sporného Juhočínskeho mora a neďaleko od Taiwanu. Marcos povedal, že reakcia Číny na rozšírenú vojenskú dohodu "nie je prekvapivá", ale uistil, že Filipíny iba posilňujú svoju územnú obranu.

EDCA sa zablokovala za prezidenta Rodriga Duterteho, ktorý uprednostňoval užšie vzťahy s Čínou. Zahraničná politika jeho nástupcu Marcosa je ústretovejšia k USA.Jeho poznámky zazneli v pondelok po treťom dni čínskych manévrov v okolí Taiwanu, kde sa simulovala "izolácia" ostrova.

Viac o téme: USAFilipínyVojenské základne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu