Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Babiš daroval exprezidentovi Zemanovi fľašu portského

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Bývalý český prezident Miloš Zeman začal týždeň po otvorení svojej kancelárie úradovať. Jeho prvým hosťom sa na Jaselskej ulici v pražských Dejviciach stal expremiér Andrej Babiš.

"Zeman priateľsky privítal vo svojej pražskej kancelárii predsedu hnutia ANO Andreja Babiša," informoval o stretnutí Zemanov dlhoročný hovorca Jiří Ovčáček, ktorý má naďalej na starosti exprezidentove mediálne záležitosti. "Pán prezident ma pozval. Ja teraz riešim tú našu históriu od revolúcie, a jeden z historikov, s ktorými som hovoril, prejavil záujem napísať životopis pána prezidenta - tak sa ho spýtam," uviedol Babiš - slovenského pôvodu -, ktorý nedávno vyhlásil, že chce vydať knihu o histórii Česka.

Babiš daroval exprezidentovi Zemanovi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zemanovi ako darček priniesol fľašu portského vína

Zemanovi ako darček priniesol fľašu portského vína. "On postupne prechádzal z becherovky na portské," uviedol Babiš. V novej kancelárii, ktorú má Zeman prenajatú od pražského arcibiskupstva, plánuje exprezident pracovať jeden deň v týždni. Bude v nej prijímať návštevy a poskytovať rozhovory. S chodom kancelárie mu budú pomáhať jeho bývalí hradní spolupracovníci. Zeman už skôr oznámil, že asistentku v kancelárii mu bude robiť jeho manželka Ivana. Zo zákona má bývalý prezident ČR nárok na chod kancelárie a plat asistenta vo výške 50.000 korún (2129 eur) mesačne.

Zeman od štátu zároveň dostáva mesačnú rentu 50.000 korún a starobný dôchodok vo výške zhruba 23.000 korún. Využíva tiež služobné auto s vodičom a policajnú ochranku. Kancelária sa nachádza v nájomnom dome. Zeman, ktorý sa pre chorobu pohybuje na invalidnom vozíku, sa po príchode minulý týždeň musel vysporiadať so schodmi, ktoré do budovy vedú. Pomohli mu členovia jeho ochranky. Zemanovi mandát skončil 8. marca; v úrade prezidenta bol desať rokov. Teraz sa zdržiava vo svojom novom dome v Lánoch.

Viac o téme: DarAndrej BabišMiloš ZemanFľaša portského
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu