Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prípad úniku tajných informácií: Fatálne zlyhanie úradov?! Toto vyšlo najavo o americkom vojakovi

Jack Teixeira Zobraziť galériu (2)
Jack Teixeira (Zdroj: Twitter/Gonzalo Lira)

WASHINGTON - Americký gardista Jack Teixeira zrejme zverejňoval tajné dokumenty na internete dlhšie a vo väčšom rozsahu, ako sa doteraz tušilo. Píše to dnes denník The New York Times. Profil, ktorý mladík používal, začal zverejňovať utajené dokumenty na sieti Discord len pár dní po začiatku vojny na Ukrajine. Americké ministerstvo obrany odmietlo zistenia denníka komentovať, napísala agentúra Reuters.

Podľa denníka Teixeirov profil začal umiestňovať tajné dokumenty v jednej skupine na sieťach Discord už od konca februára minulého roka. Išlo pritom o inú skupinu, ako v ktorej sa neskôr objavili dokumenty, ktorým sa venujú médiá v posledných týždňoch a ktoré začali kolovať po internete. Skupina, kde profil zverejňoval dokumenty, mala zhruba 600 členov. Bola tak výrazne väčšia ako tá, kde sa objavili ďalšie utajené informácie, na ktoré v apríli upozornili médiá.

Nie je jasné, či úrady o zverejnení tajných informácií v inej skupine na sieti Discord vedia. Išlo o dokumenty o ukrajinských a ruských stratách vo vojne, o ruských aktivitách či pomoci poskytnutej Ukrajine. Profil uvádzal, že čerpá zo spisov Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a ďalších tajných služieb. Dokumenty zverejňoval v skupine viac ako rok. "Rozhodol som sa zastaviť aktualizácie," napísal 19. marca tohto roku. 

František Imrecze ukazuje, kadiaľ prišiel na tajnú schôdzku na Úrad vlády (archívne video)

František Imrecze ukazuje, kadiaľ prišiel na tajnú schôdzku na Úrad vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa denníka sa otvára otázka, prečo si americké úrady nevšimli únik tajných informácií skôr, ako na dokumenty upozornili tento mesiac médiá. Skupina navyše bola ľahko dopátrateľná na sieti YouTube. 

Zadržanie Jacka Teixeiru
Zobraziť galériu (2)
Zadržanie Jacka Teixeiru  (Zdroj: TASR/AP)

Dvadsaťjedenročného Teixeiru zatkli minulý týždeň agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a v piatok 14. apríla prvýkrát stál pred súdom, kde bol obvinený z neoprávneného držania a odovzdávania utajovaných skutočností. Za úmyselné odovzdávanie informácií o národnej obrane mu hrozí až desať rokov väzenia.

Viac o téme: InformácieAmerický vojakJack Teixeira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu