Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česká republika nenašla v obilninách a iných produktoch z Ukrajiny žiadnu nevyhovujúcu vzorku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - České inšpekcie nezistili počas intenzívnych kontrol obilnín a živočíšnych produktov dovezených z Ukrajiny žiadnu nevyhovujúcu vzorku. Vo štvrtok to uviedol český minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula.

"Môžem potvrdiť, že žiadna skontrolovaná vzorka dosiaľ nebola nevyhovujúca. Ak by sa tak stalo, celá zásielka by bola zlikvidovaná," vyhlásil minister a upozornil, že sa v tejto oblasti šíria v Česku dezinformácie. Pri každej vzorke sa podľa neho robí rozbor na prítomnosť viac než 400 účinných látok. Ide najmä o mykotoxíny či zvyšky pesticídov. Testuje sa aj to, či vzorky neobsahujú ťažké kovy ako olovo alebo kadmium.

Archívne VIDEO

Vláda schválila zákaz dovozu produktov a potravín z Ukrajiny alebo pôvodom z Ukrajiny (Zdroj: Facebook/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

"Náš systém dozoru patrí k najlepším na svete. Aj preto máme u nás dlhodobo veľmi vysokú kvalitu potravín. Je však dôležité nešíriť paniku a opierať sa o jasné dáta," povedal minister s tým, že produktov z Ukrajiny sa do Česka dováža v skutočnosti minimum. V minulom roku sa do ČR doviezlo 4000 ton pšenice z Ukrajiny, zatiaľ čo česká produkcia predstavuje približne päť miliónov ton. Na zákaz dovozu komodít z Ukrajiny podľa neho nie je dôvod. "Chápem postoj krajín priamo susediacich s Ukrajinou, do ktorých sa ukrajinský tovar dostáva viac. Avšak jednostranné zákazy, ktoré tieto krajiny zaviedli, nie sú riešenie," uviedol Nekula a dodal, že Česko sa k podobnému zákazu nepripojí.

 "Ctíme si pravidlá a presadzujeme spoločný európsky postup, ktorý nebude Európu oslabovať," zdôraznil Nekula. Dôležité podľa neho je, aby sa zachoval pôvodný zámer takzvaných koridorov solidarity a ukrajinská produkcia doputovala do určených krajín. Na Slovensku sa v jednej zo vzoriek našli zvyšky pesticídov, ktoré nie sú povolené v EÚ. Ministerstvo pôdohospodárstva preto zakázalo spracovávať ukrajinskú pšenicu. Slovensko potom krátko po rozhodnutí Poľska a Maďarska zakázalo dovoz obilnín z Ukrajiny. Neskôr sa k týmto krajinám pridalo aj Bulharsko.
 

Viac o téme: ObilieUkrajinaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu