Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoločnosť SpaceX odložila štart najsilnejšej rakety v dejinách

Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Starship Zobraziť galériu (2)
Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Starship (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

WASHINGTON - Spoločnosť SpaceX v pondelok odložila prvý skúšobný let rakety Starship, najsilnejšej rakety v histórii, ktorá má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru. Štart bude odložený najmenej o 48 hodín, informovala agentúra AFP.

Štart rakety Starship bol zrušený pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety (Falcon Heavy), dodala AFP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti SpaceX. Podľa pôvodných plánov raketa mala štartovať zo základne Starbase, kozmodrómu spoločnosti SpaceX v Boca Chica v americkom štáte Texase, o 08.20 h miestneho času (15.20 h SELČ).

Spoločnosť SpaceX v pondelok zverejnila plán letu: Približne tri minúty po štarte sa prvý stupeň rakety (Super Heavy) odpojí a spadne do vôd Mexického zálivu, zatiaľ čo druhý stupeň (Starship – podľa neho je pomenovaná celá raketa) bude pokračovať vo výstupe samostatne. Po dosiahnutí obežnej dráhy kozmická loď vykoná necelý jeden obeh okolo Zeme a potom má dopadnúť do Tichého oceánu. Pri tomto skúšobnom lete dopadnú do oceána oba stupne rakety, ale spoločnosť SpaceX plánuje, že v budúcnosti sa Starship aj Super Heavy vrátia na Zem, čím sa raketa stane plne opakovane použiteľnou.

Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Starship
Zobraziť galériu (2)
Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Starship  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

Tento úvodný let je veľmi ostro sledovaný americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025. Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

Viac o téme: RaketaŠtartOdloženieSpaceXStarship
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu