Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kim Čong-un nariadil vypustenie prvého špionážneho satelitu do vesmíru

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že KĽDR dokončila výstavbu svojho prvého vojenského špionážneho satelitu a zároveň schválil jeho vypustenie do vesmíru. V stredu o tom informovali tamojšie štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

Správa o dokončení satelitu prišla len niekoľko dní po teste nového typu medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) Hwasong-18 na pevné palivo. Kim Čong-un uviedol, že ide o veľký krok v rámci schopnosti jeho krajiny podniknúť jadrový protiútok. Severokórejský vodca v utorok nariadil, aby bol "v apríli dokončený vojenský prieskumný satelit č. 1 vypustený na obežnú dráhu v plánovanom dátume", uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA. Konkrétny dátum nespresnila.

Počas návštevy Štátneho úradu pre letectvo a kozmonautiku (NADA) Kim Čong-un vyzval zamestnancov, aby "zaistili schopnosť satelitného zhromažďovania spravodajských informácií tak, že postupne vypustia niekoľko prieskumných satelitov na rôzne obežné dráhy". Vodcu KĽDR počas návštevy NADA sprevádzala dcéra. Na fotografiách v severokórejských médiách si obaja prezerajú rôzne grafy a ďalšie predmety, ktorú sú však úmyselne rozostrené.

Vývoj špionážnej družice patrí medzi kľúčové projekty, o ktorých rokoval zjazd vládnucej Strany pracujúcich v januári minulého roka. Severná Kórea zároveň vlani v decembri vykonala "dôležitý test" v záverečnej fáze prípravy na vypustenie vojenského prieskumného satelitu na obežnú dráhu s cieľom zhodnotiť možnosti satelitného fotografovania, systému prenosu údajov a pozemnej kontroly.

Viac o téme: VesmírŠpionážny satelitKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu