Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Biden v Írsku navštívil krčmu, kde hovoril aj o svojich írskych predkoch

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

DUBLIN - Americký prezident Joe Biden v stredu navštívil krčmu v meste Dundalk v severovýchodnej časti Írska, kde hovoril o svojich írskych predkoch i stretnutiach s čínskym prezidentom.

"Cítim sa ako doma," povedal Biden do príchode do krčmy, pred ktorou sa zhromaždil dav ľudí. Americký prezident ľudí v tomto pohostinstve zabával príbehmi o svojich vzdialených írskych predkoch a zdôraznil dôležitosť tohto dedičstva v jeho rodine. "Nádej je to, čo bije v srdciach všetkých ľudí, obzvlášť v srdciach Írov," povedal. Biden tiež pripomenul, ako mu jeho starý otec hovorieval, že "najlepšia kvapka krvi v tebe je írska".

archívne video Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezident sa nečakane vyjadril aj o čínskom prezidentovi Si Ťin-pchingovi, píše Sky News. Biden podľa svojich slov s čínskym prezidentom strávil viac času, než ktorýkoľvek iný svetový líder za posledných 10 rokov. Pripomenul aj zážitok, ktorý so Si Ťin-pchingom zažil pri ich spoločnej návšteve Tibetskej náhornej plošiny.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Biden do Írska pricestoval v stredu zo Severného Írska, kde si pripomenul 25. výročie podpísania Veľkopiatkovej dohody. Podľa Centra írskej rodinnej histórie je Biden doposiaľ "najírskejším" americkým prezidentom. Z Írska pochádzalo desať zo 16 jeho pra-prastarých rodičov, ktorí emigrovali v polovici 19. storočia počas Veľkého írskeho hladomoru, napísala agentúra AP.

Viac o téme: KrčmaPredkoviaÍrskoJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu