Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na cintoríne v Severnom Írsku našli podozrivé zariadenie: Strach a nepokoj obyvateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BELFAST - Na cintoríne v obci Creggan v Severnom Írsku našli v utorok podozrivé zariadenie. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Zariadenie našli v utorok ráno, polícia miesto ohradila a obmedzilo prístup na cintorín. "Verejná bezpečnosť je naša priorita a nikdy nenecháme nič na náhodu, keď ide o ochranu ľudí a komunít," povedal Nigel Goddard z miestnej polície a pokúsil sa upokojiť miestnych obyvateľov. V Creggane sa v pondelok konal nezákonný pochod disidentských republikánov a jeho účastníci hádzali na policajné vozidlá zápalné fľaše. Polícia ich počínanie odsúdila a označila ako nezmyselné a bezohľadné.

Pochod sa konal v pondelok aj v meste Londonderry, kde tiež na policajné autá hádzali rôzne predmety vrátane zápalných fliaš. Disidentskí republikáni nepodporujú Veľkopiatkovú mierovú dohodu medzi probritskými unionistami a proírskymi nacionalistami z 10. apríla 1998. V utorok do Severného Írska pricestuje americký prezident Joe Biden pri príležitosti 25. výročia mierovej dohody. V Belfaste preto úrady zaviedli rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Veľkopiatková dohoda za sprostredkovania Washingtonu ukončila etnicko-náboženský konflikt v Severnom Írsku. Za zhruba tri desaťročia si vyžiadal viac ako 3500 životov.

Viac o téme: CintorínSeverné ÍrskoPodozrivé zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu