Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nočná mora pre Ukrajinu: Piloti sa chytajú do ruských pascí, TOTO môže zvrátiť boje vo vzduchu, tvrdí Vorošylov

Ukrajinskí pilot Vadim Vorošylov.
Ukrajinskí pilot Vadim Vorošylov. (Zdroj: Twitter/Kyiv Post)

KYJEV – Ruská invázia na Ukrajinu trvá bez prerušenia už viac 13 mesiacov. Nebojuje sa len na zemi. Armády oboch krajín využívajú aj letectvo. Je tu však diametrálny rozdiel. Rusi majú vo vzduchu jasnú prevahu a svojho nepriateľa chytajú do strategických pascí.

archívne video

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prešiel rok (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Vojna na Ukrajine prebieha aj vo vzdušnom priestore. Tam má Rusko obrovskú prevahu. Jeden z popredných pilotov Kyjeva, major Vadim Vorošylov, sa pre The Telegraph vyjadril, že ukrajinské bojové lietadlá vlietavajú čoraz častejšie do akýchsi vzdušných pascí, ktoré vo vzduchu pripravuje nepriateľ. 

"Každý deň je čoraz ťažšie brániť sa. Problémom sú zastaralé stíhačky z čias sovietskej výroby, ktorými disponuje ukrajinské letectvo. Práve preto žiadame od Západu toľko spomínané F-16," povedal major Vorošylov s tým, že Rusi neustále menia taktiku boja a pripravujú pasce. "Pošlú jedno ruské lietadlo, no tým len oklamú nášho pilota. Z ničoho nič sa vo vzduchu vyroja ďalšie dve stíhačky, čím sa ocitáme v nevýhode," vysvetlil.

Len odrážajú útoky 

Vorošylov ďalej zdôraznil, že na zastaralých Migoch-29 nie sú schopní konkurovať ruským Suchojom Su-34 a Su-35. "S takými strojmi sa vieme len brániť, no s F-16 by sme mohli obsadiť letiská, moria a vytvoriť vzdušnú obranu pre pozemnú pechotu. Potrebujeme modernejšie lietadlá, aby sme boli silnejší ako nepriateľ," povedal. 

Ukrajinské velenie už nejaký čas žiada od Západu stíhačky F-16 piatej generácie s pokročilým radarovým systémom. Americký prezident Joe Biden prednedávnom oznámil, že na Ukrajinu nepošle žiadne z týchto lietadiel. Prezident Zelenskyj sa preto následne obrátil na Veľkú Britániu so žiadosťou o tajfúny RAF. 

Británia argumentuje 

Predseda britskej vlády Rishi Sunak však varoval, že výcvik pilota na riadenie týchto strojov potrvá najmenej tri roky. Major Vorošylov však s tvrdením Sunaka nesúhlasí a pridáva sa k nemu aj plukovník Volodymyr Lohachov: "Výcvik na takomto prúdovom lietadle trvá menej ako pol roka. Čas je proti nám. Mali sme zoznam najlepších pilotov, ktorí sa hodili na výcvik pre F-16, no mnohí z nich už zahynuli v boji." 

Poľsko a Slovenská republika už síce dodali na Ukrajinu lietadlá, no v obidvoch prípadoch ide o spomínané Mig-29 zo sovietskej éry. "Radary na ruských lietadlách sú asi štyrikrát lepšie ako tie naše. S raketami je to podobné. Tie ruské sú schopnejšie a kvalitnejšie. Boje sú pre nás čoraz nebezpečnejšie. Niekedy ani nevidíme, že ruský Suchoj už odpálil raketu," uviedol Vorošylov a na záver dodal, že nepriateľ je schopný strieľať na vzdialenosť aj 200 km, zatiaľ čo ukrajinské stíhačky musia letieť k frontovej línii oveľa bližšie. 
 

Viac o téme: StíhačkySuchojSu-34Su-35Vojna na UkrajineMig-29Boje vo vzduchu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu