Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusko chce do útokov na Ukrajine výraznejšie zapojiť výsadkárov: Tí boli vybavení raketovým systémom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

LONDÝN - Britské tajné služby sa domnievajú, že Rusko by mohlo do útokov na Ukrajinu v budúcnosti opäť vo väčšej miere zapojiť svoje výsadkové vojská. Tento predpoklad vychádza zo skutočnosti, že ruskí výsadkári boli v uplynulých týždňoch vybavení raketovým systémom TOS-1A, uvádza v utorkovej správe britský rezort obrany.

Vysokoničivý termobarický raketomet TOS-1A podľa Londýna dosiaľ na Ukrajine používala len špeciálna jednotka ruskej armády zameraná na ochranu proti biologickým, chemickým a jadrovým zbraniam. Britské spravodajské služby doteraz nemali informácie o nasadení tejto zbrane v rámci Ruských výsadkových vojsk (VDV).

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 411

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 411 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

 

Ruské médiá však 3. apríla informovali o presune systémov TOS-1A tejto zložke armády. "Tento transfer pravdepodobne poukazuje na budúcu úlohu VDV v ofenzívnych operáciách na Ukrajine," uviedlo v utorok britské ministerstvo. "Ide zrejme o súčasť úsilia o obnovu VDV po tom, čo utrpeli ťažké straty v prvých deviatich mesiacoch vojny," dodalo.

Systém využíva termobarické rakety

Systém TOS-1A využíva tzv. termobarické rakety. Tie fungujú na princípe výbuchu aerosólového oblaku paliva zmiešaného so vzduchom a následného vytvorenia mohutnej tlakovej vlny. Podľa britského ministerstva používali ruské, respektíve sovietske vojská takéto rakety už počas vojen v Afganistane a Čečensku.

Ich účinky označil britský rezort obrany ešte vlani po vypuknutí ofenzívy na Ukrajine za "devastujúce": dokážu ničiť infraštruktúru a spôsobiť vážne zranenia vnútorných orgánov, popáleniny a smrť. Takéto zbrane síce nie sú zakázané, ich používanie je však striktne regulované medzinárodným vojenským právom a ich nasadzovanie voči civilistom je nelegálne.
 

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineRuskí výsadkáriRaketový sytém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu