Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší tragický útok medveďa: Šelma roztrhala bežca, úrady okamžite zareagovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CALDES - Smrteľný útok medveďa hnedého na 26-ročného bežca v talianskom regióne Tridentsko-Horná Adiža znepokojil mnohých miestnych obyvateľov. Aby sa zaistila bezpečnosť obyvateľstva, vláda provincie vydala v sobotu príkaz na zastrelenie dravca - a troch ďalších z rovnakého druhu. Celkovo žije v provincii 100 medveďov.

Po medveďovi, ktorého stopy sa našli na mužovom tele, by sa teraz malo pátrať, ako uviedol v sobotu na tlačovej konferencii prezident autonómnej provincie Maurizio Fugatti. Prítomnosť viac ako 100 medveďov v oblasti je "neprijateľná", pokračoval.

Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec (Zdroj: FB/K.K.)

Kritika projektu presídľovania

Na zozname odstrelu sú už celkom štyri medvede. V posledných rokoch sa „príliš často staralo len o blaho medveďov a na ľudí sa zabúdalo,“ kritizuje Fugatti projekt presídľovania „Life Ursus“, ktorého cieľom bolo v roku 1999 znovu zaviesť dravce do oblasti. Desať medveďov zo Slovinska potom previezli do regiónu.

Medvede hnedé v Tridentsku-Horná Adiža sa v posledných mesiacoch premnožili a zabili niekoľko zvierat. Autonómna provincia nedávno vyzvala na väčšiu slobodu pri chytaní a zabíjaní nebezpečných exemplárov.

Aktivisti za práva zvierat vidia "hon na čarodejnice"

Ochrancovia zvierat protestujú proti príkazu tridentskej regionálnej vlády zabiť medveďa zodpovedného za útok. Ochrancovia zvierat varovali pred nebezpečenstvom „honu na čarodejnice“ proti medveďom, čo by len vyvolalo obavy miestnych obyvateľov a turistov.

Rodina chce žalovať

Bežca našli vo štvrtok bez života v zalesnenej oblasti nad obcou Caldes v Tridentsku. Pitva odhalila, že 26-ročný mladík zomrel na následky útoku medveďa. Rodina obete oznámila, že má v úmysle obrátiť sa na súd. Podľa medializovaných informácií chcú príbuzní zažalovať za vracanie medveďov do oblasti autonómnu provinciu aj taliansky štát.

Pozornosť sa preto sústreďuje na spôsob, akým sa realizuje projekt „Life Ursus“ financovaný EÚ. Opatrenie bolo realizované bez referenda medzi obyvateľstvom.

Viac o téme: MedveďOdstrelútok Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu