Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NOVÉ informácie o medvedici, ktorá roztrhala bežca: Záchrana pred smrťou v poslednej chvíli! Hľadali ju vyše 10 dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Po smrteľnom útoku na bežca chytili lovci taliansku problémovú medvedicu Gaiu, známu aj pod skratkou JJ4. Kauza vyvolala veľa diskusií - príkaz na odstrel vydaný po incidente súd pozastavil po kritike združení na ochranu zvierat.

Medveďa JJ4 sa podarilo zachytiť v noci v Trentine. Zviera hľadali po tom, ako 6. apríla zabilo 26-ročného bežca Andreu Papiho, keď bežal vo Val di Sole. Vďaka genetickým analýzam, ktoré nariadila prokuratúra v Trente, sa zistilo, že medveď už v júni 2020 napadol dvoch turistov na hore Peller, píše leggo.it. 

Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec (Zdroj: FB/K.K.)

Už cez víkend lesníci zazreli agresívnu sestru medveďa Bruna, ktorého pred 17 rokmi zastrelili v Bavorsku, západne od Caldes. Predátor tam 5. apríla zaútočil na Andreu Papiho a zabil ho.

Pôvodne bol kvôli tragickej udalosti nariadený odstrel medveďa. To však v piatok zrušil správny súd v Trente. Lesníci v regióne sa obmedzili na osádzanie živých pascí. Tento koncept zrejme viedol k rýchlemu úspechu.

Podľa informácií nemeckého Bildu zviera chytil tím z Corpo Forestale. Gaia je teraz v prírodnej rezervácii. O jej ďalšom osude rozhodne talianska justícia 11. mája.

"Dúfame, že zákaz streľby bude zrušený," povedal v pondelok predseda provincie Maurizio Fugatti. Odborníci však tvrdia, že zabitie je len poslednou možnosťou. Predtým by sa malo preskúmať premiestnenie medveďa do iných európskych regiónov.

Presídlenie slovinských medveďov do Trentina sa pred 20 rokmi úplne vymklo spod kontroly. Namiesto pôvodne plánovaných 50 exemplárov ich teraz na ploche viac ako 1000 metrov štvorcových žije viac ako sto. Sú medzi nimi aj takí, ktorí stratili všetok strach z ľudí – okrem iného preto, že ich hotelieri v regióne kŕmili mäsom, aby turistom ponúkli atrakciu.

Viac o téme: BežecMedveďNapadnutieTalianskoOdchytený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu