Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrtiaci útok medveďa: K slovu sa prihlásil aj TENTO slávny horolezec! Jeho riešenie je naozaj radikálne

Reinhold Messner navrhuje obmedziť populáciu medveďov na polovicu. Zobraziť galériu (2)
Reinhold Messner navrhuje obmedziť populáciu medveďov na polovicu. (Zdroj: TASR/DPA)

RÍM - Po napadnutí a zabití bežca medveďom v severnom Taliansku sa debata o spolužití medveďov a ľudí stále vyostruje. Teraz prehovoril extrémny horolezec a autor Reinhold Messner. Zabíjanie medveďov by podľa neho nemalo byť v regióne tabu, najmä ak sú agresívne.

„Medvede a vlci sa stali problémom pre farmárov, chovateľov, obyvateľov a turistov,“ povedal 78-ročný horolezec pre talianske noviny „La Stampa.“ Populáciu v provincii Tridentsko-Horná Adiža treba znížiť na polovicu, zabíjanie agresívnych zvierat je preto pre neho legitímny prostriedok.

Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec (Zdroj: FB/K.K.)

Okrem toho je na riešenie tohto problému potrebná jasná európska legislatíva. Je neprijateľné zasahovať až potom, čo predátor už zabil človeka. Je potrebný jasný zákon „od Korutánska po Taliansko, ktorý hovorí, kto rozhoduje, čo robiť.“ Podľa Messnera medvede nie sú vo voľnej prírode, pretože Alpy sú obývané ľuďmi a „ubytujú sa tu tisíce turistov“.

Smrtiaci útok medveďa: K
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako bolo oznámené, minulý týždeň našli na lesnom chodníku v obci Caldes (Taliansko) mŕtveho bežca. Medvedica, ktorá už niekoľkokrát vzbudila pozornosť, muža zabila. Je sestrou „problémového medveďa“ Bruna, ktorého v roku 2006 zastrelili v Bavorsku. Po útoku v roku 2020 mal byť medveď zabitý, ale súd vtedy rozhodol proti jeho usmrteniu.

Tentoraz však regionálny prezident Tridentsko-Horná Adiža Maurizio Fugatti rozhodol, že zviera treba vyhľadať a zabiť. Oblasť je teraz monitorovaná a boli namontované dve rúrkové pasce, uviedla provincia vo štvrtok. Od projektu EÚ „Life Ursus“ je podľa provincie v oblasti výrazne viac medveďov. Namiesto plánovaných 50 sa usadilo okolo 100 voľne žijúcich zvierat.

Viac o téme: ZabíjanieBežecMedveďTalianskoReinhold Messner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu