Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čína po ceste prezidentky Taiwanu do USA zavedie niekoľko sankcií

Kevin McCarthy s prezidentkou Cchaj Jing-wen Zobraziť galériu (2)
Kevin McCarthy s prezidentkou Cchaj Jing-wen (Zdroj: SITA/AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

PEKING -Čína oznámila sankcie voči Prezidentskej knižnici Ronalda Reagana v Kalifornii, kde sa v stredu konalo stretnutie predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevina McCarthyho s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, ako aj voči ďalším organizáciám so sídlom v Spojených štátoch a Ázii. Informuje o tom správa agentúry AP.

Predmetom sankcií Pekingu sa stali aj nezisková organizácia Prospect Foundation a Rada ázijských liberálov a demokratov (CALD) sídliace na Taiwane. Peking ich viní z podporovania nezávislosti Taiwanu "pod zámienkou akademickej a výskumnej výmeny".

Prvá menovaná organizácia sa venuje otázkam taiwanskej bezpečnosti, ekonomiky a sociálneho rozvoja. CALD je regionálna organizácia, ktorá bola založená v Thajsku a zaoberá sa podporou výmeny medzi liberálnymi a demokratickými politickými stranami v Ázii.

Kevin McCarthy po stretnutí s taiwanskou prezidentkou
Zobraziť galériu (2)
Kevin McCarthy po stretnutí s taiwanskou prezidentkou  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Čínske ministerstvo zahraničných vecí priblížilo, že Reaganova knižnica v Simi Valley neďaleko Los Angeles a Hudsonov inštitút sú predmetom sankcií pre poskytovanie platformy pre "seperatistické aktivity Taiwanu". Peking tiež oznámil zmrazenie majetku či aktív viacerým osobnostiam vo vedúcich pozíciách v spomenutých organizáciách. Súčasťou sankcií je tiež zákaz cestovať do Číny a pracovať s čínskymi organizáciami.

Prejav prezidentky o výzvach, ktorým čelí krajina

Taiwanská prezidentka v rámci svojej cesty v USA prijala v Hudsonovom inštitúte cenu za líderstvo a tiež tam predniesla prejav o výzvach, ktorým jej krajina čelí čo sa týka regionálnej bezpečnosti. Čínsky rezort diplomacie vo štvrtok odsúdil jej stretnutie s McCarthym a pohrozil "rozhodnými a účinnými opatreniami na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Viac o téme: SankcieUSAČínaTaiwanTaiwanská prezidentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu