Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taiwanská prezidentka v Kalifornii: Podpora USA nás uisťuje, že nie sme sami

Americký minister zdravotníctva Alex Azar pri stretnutí s prezidentkou Taiwanu Zobraziť galériu (3)
Americký minister zdravotníctva Alex Azar pri stretnutí s prezidentkou Taiwanu (Zdroj: SITA/Pool Photo via AP Photo)

WASHINGTON - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu uviedla, že stretnutie taiwanskej delegácie s početnou skupinou amerických kongresmanov v Kalifornii je dôkazom, že Taiwan má v medzinárodnom spoločenstve priateľov a nie je izolovaný.

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy v stredu privítal taiwanskú prezidentku v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles. Cchaj sa v Spojených štátoch zastavila na svojej ceste do Guatemaly a Belize. Tie patria medzi jedny z mála krajín, s ktorými Taiwan ešte udržuje diplomatické vzťahy.

Kevin McCarthy
Zobraziť galériu (3)
Kevin McCarthy  (Zdroj: TASR/AP Photo/Jose Luis Magana)

"Chcela by som poďakovať predsedovi McCarthymu za jeho vrelú pohostinnosť" a za to, že pozval kongresmanov z radov republikánov i demokratov, ktorí si našli čas, aby sa k nám dnes pripojili, povedala Cchaj. "Ich prítomnosť a neochvejná podpora uisťujú obyvateľov Taiwanu, že nie sme izolovaní a nie sme sami," dodala. McCarthy prezidentke povedal, že spoločná viera v demokraciu a slobodu tvorí "základ" trvalého vzťahu.

"Priateľstvo medzi Taiwanom a USA je pre slobodný svet veľmi dôležité a je nevyhnutné na udržanie ekonomickej slobody, mieru a regionálnej stability. Budeme si ctiť svoje záväzky a zopakujeme náš záväzok voči našim spoločným hodnotám, za ktorými sú všetci Američania zjednotení," uviedol. Taiwan má od roku 1949 nezávislú vládu, Čína ho však stále považuje za súčasť svojho územia. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylúčila ani vojenský zásah na ostrove.

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytuje mu však ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom. To sa vystupňovalo vlani v auguste, keď vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová navštívila Taiwan, na čo Peking odštartoval sériu vojenských cvičení v okolí ostrova. Čína tento týždeň varovala McCarthyho, že stretnutím s Cchaj si "zahráva s ohňom".

Čína odsúdila stretnutie McCarthyho s taiwanskou prezidentkou v USA

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok odsúdilo stretnutie predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevina McCarthyho s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen v Kalifornii. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na čínsku tlačovú agentúru Sinchua. Prezidentka Taiwanu sa v stredu stretla s delegáciou amerických politikov vedenou McCarthym v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles.

Taiwanská prezidentka v Kalifornii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V reakcii na vážne a mylné činy tajnej dohody medzi Spojenými štátmi a Taiwanom prijme Čína rozhodné a účinné opatrenia na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti," uviedol čínsky rezort diplomacie vo vyhlásení. Ministerstvo dodalo, že stredajšie stretnutie "hrubo porušilo princíp jednej Číny". Odkazovalo tak na princíp, na základe ktorého Peking nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne väzby s Taiwanom. Touto politikou sa dlhodobo oficiálne riadi aj Washington. I napriek tomu však Tchaj-peju poskytuje ekonomickú a vojenskú podporu, čo vyvoláva napätie v americko-čínskych vzťahoch.

"Otázka Taiwanu je v samom jadre kľúčových záujmov Číny a je prvou 'červenou čiarou', ktorá nesmie byť prekročená vo vzťahoch medzi Čínou a USA," píše sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie. Stretnutie McCarthyho s Cchaj odsúdilo aj čínske ministerstvo obrany. "Dôrazne sa staviame proti všetkým formám oficiálnej interakcie medzi Spojenými štátmi a Taiwanom," citovala Sinchua vyhlásenie rezortu obrany. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Viac o téme: PodporaUSATaiwanCchaj Jing-wen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu