Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taiwan čelí autoritárskemu expanzionizmu Číny, hovorí prezidentka Cchaj Jing-wen

Cchaj Jing-wen
Cchaj Jing-wen (Zdroj: SITA/Taiwan Presidential Office via AP)

TCHAJ-PEI - Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v sobotu povedala, že Taiwan čelí pretrvávajúcemu autoritárskemu expanzionizmu Pekingu. Kontinentálna komunistická Čína krátko predtým oznámila začiatok trojdňových vojenských cvičení "Spojený ostrý meč" v Taiwanskom prielive. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"V posledných rokoch čelíme nepretržitému autoritárskemu expanzionizm," povedala Cchcaj a dodala, že Taiwan bude aj naďalej spolupracovať s USA a ďalším podobne zmýšľajúcimi krajinami s cieľom brániť hodnoty slobody a demokracie.

Archívne video: Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že v sobotu sa do manévrov v blízkosti ostrova zapojilo osem čínskych vojnových lodí a 42 bojových lietadiel. Identifikačnú zónu protivzdušnej obrany (ADIZ) na Taiwane narušilo 29 lietadiel, čo je podľa údajov AFP najvyšší počet za jediný deň v tomto roku. ADIZ je rozsiahlejšia oblasť ako teritoriálny vzdušný priestor Taiwanu a zaberá aj časť čínskej pevniny. Takouto demonštráciou sily Peking reagoval na návrat prezidentky Cchaj Jing-wen z USA.

Viac o téme: ExpanziaČínaTaiwanVojenské cvičeniaTaiwanský prielivAutoritársky expanzionizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu