Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA presunuli na Blízky Východ ponorku, ktorá dokáže niesť rakety Tomahawk

Ponorka, ktorá unesie rakety Tomahawk
Ponorka, ktorá unesie rakety Tomahawk (Zdroj: SITA/US Navy via AP)

DUBAJ - Námorníctvo Spojených štátov presunulo na Blízky východ ponorku schopnú niesť rakety Tomahawk. V sobotu to oznámil hovorca 5. flotily so sídlom v Bahrajne v Perzskom zálive. Bližšie komentovať misiu ponorky odmietol. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Americké námornictvo o rozmiestňovaní svojich ponoriek informuje len výnimočne. Sobotné vyhlásenie Timothyho Hawkinsa sa preto považuje za demonštráciu sily voči Iránu. Ponorka s jadrovým pohonom preplávala Suezským prieplavom v piatok. "Je schopná niesť až 154 rakiet Tomahawk a bude súčasťou 5. flotily, ktorá pomáha zaistiť regionálnu námornú bezpečnosť a stabilitu," povedal Hawkins.

Archívne video: Minister obrany Jaroslav Naď o dohode s USA týkajúcej sa vojenskej techniky 

Minister obrany Jaroslav Naď o dohode s USA týkajúcej sa vojenskej techniky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Situácia sa vyostruje

Domovským prístavom ponorky na jadrový pohon je Kings Bay v štáte Georgia. Rakety Tomahawk vypúšťané z lodí alebo ponoriek môžu zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 2 500 kilometrov. Americká 5. flotila v súčasnosti hliadkuje v Hormuzskom prielive, ktorý oddeľuje Perzský záliv od Arabského mora. Tankery tadiaľto prepravujú až 20 percent všetkej ropy. Pôsobiskom flotily je tiež Červené more až po Suezský prieplav.

Americko-iránske napätie sa vyostrilo v roku 2015, keď vtedajší prezident Donald Trump odstúpil od dohody svetových mocností s Teheránom o iránskom jadrovom programe. Obnoviť ju nedokázala ani Bidenova administratíva. Situácia sa vyostrila, keď Irán dodal Rusku útočné drony vo vojne na Ukrajine. Teherán tiež zlepšil svoje vzťahy s Čínou, ktorá minulý mesiac sprostredkovala dohodu o obnovení diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou.

Viac o téme: RaketaPonorkaPresunUSATomahawkBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu