Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruská ombudsmanka pre deti vystúpila pred Bezpečnostnou radou OSN: Viaceré štáty ju bojkotovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Predstavitelia USA, Británie, Albánska a Malty opustili stredajšie rokovanie Bezpečnostnej rady (BR) OSN na protest proti vystúpeniu ruskej prezidentskej komisárky pre práva detí Marije Ľvovovej-Belovovej. Na ombudsmanku je vydaný zatykač Medzinárodného súdneho dvora (ICC) pre podozrenia z vojnových zločinov, pred BR OSN tak vystúpila prostredníctvom telemosta.

Zasadnutie Bezpečnostnej rady zvolalo Rusko a jeho témou je "evakuácia detí z oblastí konfliktu". Británia a USA zablokovali prenos vystúpenia ruskej detskej ombudsmanky na webovej stránke OSN. Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová médiám vysvetlila, že nechceli dať Ľvovovej-Belovovej "medzinárodný priestor na šírenie dezinformácií a obhajoby svojich otrasných skutkov, ku ktorým dochádza na Ukrajine".

ICC v marci vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina aj Ľvovovú-Belovovú. Oboch viní z nezákonných deportácií detí a ďalších osôb z Ukrajiny do Ruska počas prebiehajúcej vojny. Podľa Moskvy sú tieto zatykače neprávoplatné, keďže Rusko nepodpísalo zmluvu o založení ICC. Rusko sa netají, že na svoje územie priviezlo tisícky detí z Ukrajiny, avšak označuje to za humanitárny program pre siroty a opustené deti z oblastí konfliktu.

Moskva podľa ruskej ombudsmanky koordinuje svoje kroky s medzinárodnými organizáciami

Podľa Ľvovovej-Belovovej prišlo do Ruska od začiatku konfliktu päť miliónov Ukrajincov vrátane 700.000 detí. Približne 2000 detí pochádzalo zo sirotincov a sprevádzali ich vraj vychovávatelia. Z týchto detí sa však údajne už 1300 vrátilo na Ukrajinu. Moskva podľa ruskej ombudsmanky koordinuje svoje kroky s medzinárodnými organizáciami, aby sa ukrajinské deti mohli vrátiť k svojim rodinám. Britská diplomatka Asima Ghaziová-Bouillonová však Rusko obvinila, že ukrajinské deti zváža na svoje územie s cieľom "vymazať identitu a štátnosť Ukrajiny".

Viac o téme: OmbudsmankaRuskoOSNMarij Ľvovova-Belovova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu