Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blinken vyzýva Rusko, aby okamžite prepustilo novinára Gershkovicha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRUSEL - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken je presvedčený, že reportéra denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha zadržiavajú v Rusku neoprávnene. Vyhlásil to na stredajšej tlačovej konferencii v Bruseli s tým, že svojho ruského náprotivka Sergeja Lavrova ešte v nedeľňajšom telefonickom rozhovore vyzval, aby ruské orgány novinára okamžite prepustili.

Gershkovicha zadržali v Rusku minulý týždeň pre podozrenie zo špionáže. Ide o prvé zadržanie amerického novinára v Rusku za takýchto okolností od konca studenej vojny. CNN v utorok s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že americká vláda sa chystá v najbližších dňoch oficiálne vyhlásiť Gershkovicha za neoprávnene zadržiavanú osobu, čo umožní vláde nasadiť ďalšie zdroje na podporu úsilia o jeho prepustenie.

Spojené štáty sa popri tom snažia z Ruska dostať aj bývalého príslušníka americkej námornej pechoty

Záležitosť následne prevezme odbor amerického ministerstva zahraničných vecí pre oslobodenie rukojemníkov.Spojené štáty sa popri tom snažia z Ruska dostať aj bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, ktorého v Rusku väznia za údajnú špionáž už viac než štyri roky. "Okrem úsilia dostať našich ľudí domov môžeme tiež zvýšiť tlak a sprísniť tresty pre tých, ktorí sa podieľajú na nezákonnom a svojvoľnom zadržiavaní amerických občanov," dodal Blinken.

 

Viac o téme: RuskoUSAWall Street JournalAntony BlinkenEvan Gershkovich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu