Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosiedmy (5. apríla 2023)

Ukrajinskí vojak v Luhanskej oblasti Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojak v Luhanskej oblasti (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

KYJEV - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa v utorok poďakoval Slovensku za darované stíhačky MiG-29. Zároveň však vyzval Západ na dodanie moderných bojových lietadiel, informuje TASR citujúc zo správy stanice CNN.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 405

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 405 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Predstavitelia USA, Británie, Albánska a Malty opustili stredajšie rokovanie Bezpečnostnej rady (BR) OSN na protest proti vystúpeniu ruskej prezidentskej komisárky pre práva detí Marije Ľvovovej-Belovovej. Na ombudsmanku je vydaný zatykač Medzinárodného súdneho dvora (ICC) pre podozrenia z vojnových zločinov, pred BR OSN tak vystúpila prostredníctvom telemosta. 

21:30 Zelenskyj oznamuje nový balík vojenskej pomoci z Poľska.

Na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Poľsko poskytne Ukrajine dodatočný balík vojenskej pomoci, informoval spravodajský portál Suspilne.

21:15 Dvaja ľudia zahynuli v dôsledku ostreľovania obce Alekseevo-Družkivka v Doneckej oblasti okupantmi.

20:45 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken je presvedčený, že reportéra denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha zadržiavajú v Rusku neoprávnene. Vyhlásil to na stredajšej tlačovej konferencii v Bruseli s tým, že svojho ruského náprotivka Sergeja Lavrova ešte v nedeľňajšom telefonickom rozhovore vyzval, aby ruské orgány novinára okamžite prepustili. 

Gershkovicha zadržali v Rusku minulý týždeň pre podozrenie zo špionáže. Ide o prvé zadržanie amerického novinára v Rusku za takýchto okolností od konca studenej vojny.

20:17 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že zadržala pilota ukrajinského ľahkého lietadla, ktoré havarovalo v Brianskej oblasti na juhozápade Ruska hraničiacej s Ukrajinou. "Lietadlo z neznámych príčin havarovalo neďaleko obce Butovsk v Brianskej oblasti. Pilota (občana Ukrajiny), ktorý sa pokúsil utiecť na ukrajinské územie, zadržala pohraničná hliadka," citovala z vyhlásenia FSB ruská štátna agentúra RIA Novosti.

19:54 Čínsky zástupca pri EÚ uviedol, že Čína nepodporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, neposkytuje vojenskú pomoc Moskve a neuznáva anexiu ukrajinských území vrátane Krymu a Donbasu.

V rozhovore pre The New York Times to uviedol Fu Cong, stály predstaviteľ Číny pri EÚ. Podľa neho Peking neodsúdil ruskú inváziu na #Ukrajinu, pretože "chápe" argumenty Ruska o "obrannej vojne proti expanzii NATO" a verí, že "základné príčiny sú komplikovanejšie", ako tvrdia západní lídri. Fu Cong zároveň povedal, že Čína neuznáva anexiu ukrajinských území, vrátane Krymu a Donbasu, Ruskom.

19:20 V jednej z budov ruského ministerstva obrany v Moskve vypukol v stredu požiar. 

18:25 Ozbrojené sily Ukrajiny pripravujú na protiofenzívu osem útočných jednotiek s celkovým počtom 40 000 ľudí, uvádza agentúra Reuters.Vojaci novinárom povedali, že očakávajú, že protiofenzíva začne v najbližších týždňoch alebo mesiacoch.

18:03 Krajiny NATO súhlasia so začatím vývoja dlhodobého podporného programu pre Ukrajinu."Naša podpora bude dlhodobo pokračovať, aby sme zlepšili interoperabilitu Ukrajiny s NATO a zosúladili ju so štandardmi NATO," uviedol generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Súčasťou programu bude podľa neho posilnenie AFU a opatrenia na zaistenie bezpečnosti Ukrajiny. Deň predtým na stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom diskutovali aj o „dôležitosti protikorupčných opatrení, právnom štáte a právach menšín“.

18:00 Ukrajina sa môže stať členom NATO, až keď vyhrá vojnu s Ruskom – Stoltenberg.

17:36 Severoatlantická aliancia chce Ukrajine pomocou nového niekoľkoročného podporného programu zjednodušiť prispôsobovanie sa štandardom NATO a má viesť k jej plánovanému členstvu a plynulej vzájomnej spolupráci. V stredu to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po dvojdňovom stretnutí ministrov zahraničných vecí Aliancie v Bruseli.

Podľa slov šéfa NATO ide o jasný signál, že Aliancia bude pokračovať vo svojej dlhodobej podpore Ukrajiny, píše agentúra DPA. Stoltenberg nespresnil časový plán, kedy by Ukrajina mohla vstúpiť do NATO. Zdôraznil len to, že stanoviskom NATO je, aby sa Ukrajina stala členskou krajinou.

17:20 Generálny tajomník NATO Stoltenberg oficiálne pozval ukrajinského prezidenta Zelenského na summit NATO vo Vilniuse.

17:15 Lotyšský parlament odhlasoval v stredu opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby pre mladých mužov, a to od budúceho roka. K takémuto kroku pristúpil v reakcii na bezpečnostné riziká vyvolané vojnou, ktorú vedie susedné Rusko na Ukrajine. 

"Štátna obranná služba je našou odpoveďou na nové geopolitické hrozby," povedala poslancom pred hlasovaním lotyšská ministerka obrany Inára Múrnieceová. "Od vypuknutia brutálnej invázie Ruska na Ukrajinu môžeme bezpečnosť Lotyšska zaistiť len prostredníctvom komplexných obranných riešení, ktoré zahŕňajú nielen zbraňové systémy, ale aj veľkú časť spoločnosti pripravenú na vojenské akcie," dodala.

17:00 Vyšetrovatelia v Španielsku v stredu oznámili, že zadržali dve osoby podozrivé z pašovania vojenského leteckého vybavenia do Ruska, čím porušili zbrojné embargo EÚ zavedené v súvislosti s vojnou na Ukrajine.Ministerstvo vnútra v Madride vo svojom vyhlásení spresnilo, že podozriví Ukrajinec a Rus boli zatknutí v rôznych lokalitách v Baskicku počas operácie polície a colníkov s cieľom zastaviť odoslanie zásielky do Ruska."Razia bola spustená, aby sa zabránilo bezprostrednému odoslaniu vybavenia pre kokpity vojenských lietadiel z územia EÚ," uviedlo ministerstvo. Kedy táto akcia prebehla, rezort vnútra nespresnil.

16:04 Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu novej americkej veľvyslankyni v Moskve Lynne Tracyovej povedal, že za "ukrajinskú krízu" je zodpovedný Washington.  "Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi, od ktorých priamo závisí globálna bezpečnosť a stabilita, prechádzajú hlbokou krízou," povedal Putin Tracyovej na ceremónii v Kremli, keď prijal jej poverovacie listiny. Zahraničná politika USA podľa Putinových slov "napokon viedla k súčasnej ukrajinskej kríze".

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

15:37 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu oznámil, že Poľsko dodá Kyjevu dovedna 14 stíhačiek MiG-29. Varšava doručila na Ukrajinu už štyri stíhačky tohto typu a štyri ďalšie sú v procese odovzdávania. Ďalších šesť sa momentálne pripravuje a podľa slov Dudu by mohli dodané už v blízkej dobe. 

14:14 Cirkev sv. Juraja vo Ľvove hlasuje za prechod k pravoslávnej cirkvi Ukrajiny. Kongregácia cirkvi svätého Juraja vo Ľvove hlasovala za prechod k ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, informovalo 5. apríla médium Zaxid.

13:54 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu s predstaviteľmi Ruska rokoval o zaistení bezpečnosti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:34 Európska únia plánuje 9. apríla diskutovať o 11. balíku sankcií proti Rusku, povedali pre Politico traja európski diplomati.

12:32 Prezident Zelenskyj bol vyznamenaný Radom bieleho orla za prehĺbenie vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou. 

11:38 Ukrajina dúfa, že do konca roka dostane od Medzinárodného menového fondu (MMF) ešte dve tranže úveru v hodnote takmer 2 miliárd USD po tom, ako začiatkom týždňa získala prvú splátku. Uviedol to tento týždeň predstaviteľ ukrajinskej centrálnej banky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11:32 Prezident Volodymyr Zelenskyj a prvá dáma Olena Zelenská pricestovali do Varšavy. Privítal ich poľský prezident Andrzej Duda a prvá dáma Agata Kornhauser-Duda.

10:35 Ruská ombudsmanka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, na ktorú vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) zatykač za vojnové zločiny, sa má v stredu zúčastniť prostredníctvom videohovoru na neformálnom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Článok: Na stretnutí Bezpečnostnej rady OSN vystúpi aj ruská ombudsmanka: Zasadnutie bude o deťoch na Ukrajine

9:52 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Rusko pravdepodobne očakáva, že „spriatelené“ štáty odkúpia svoj štátny dlh. Rusko pravdepodobne očakáva finančnú pomoc od „spriatelených“ krajín vrátane nákupu svojho štátneho dlhu, napísalo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo svojej spravodajskej aktualizácii z 5. apríla.

8:40 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck žiada sankcie voči krajinám, ktoré získavajú z Ruska urán pre svoje jadrové elektrárne. Takisto chce prísnejšiu kontrolu vyvážaného tovaru. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

8:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil v stredu ráno do Poľska, kde sa stretne s tamojšími vrcholnými predstaviteľmi a ukrajinskými utečencami. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian a poľských médií.

7:29 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá v stredu odcestuje na návštevu Číny, telefonicky uistila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že situácia na Ukrajine bude dôležitou témou rokovaní s čínskymi predstaviteľmi. V noci na stredu to uviedla televízia CNN, informuje TASR.

6:26 Rusko si v utorok predvolalo francúzskeho chargé d'affaires v Moskve, aby tak vyjadrilo nesúhlas s "nepravdivými vyhláseniami" francúzskeho veľvyslanectva o zverstvách na Ukrajine, ktoré ambasáda pripisuje ruskej armáde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:00 Pri ruskom ostreľovaní Donecka na východe Ukrajiny zahynulo v utorok šesť civilistov a ďalších sedem utrpelo zranenie. Informuje o tom dnes server The Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Agentúra Reuters zase s odvolaním sa na ukrajinskú armádu píše o 45 odrazených ruských útokoch za uplynulých 24 hodín.

Rusko tvrdí, že je pripravené vrátiť deportované deti na Ukrajinu

Ruská ombudsmanka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, na ktorú je vydaný zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) za "deportácie" ukrajinských detí, v utorok vyhlásila, že je pripravená tieto deti poslať späť na Ukrajinu v prípade, ak o to ich rodiny požiadajú. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa údajov ukrajinského ministerstva pre integráciu okupovaných území je v súčasnosti nelegálne deportovaných 19.514 detí. Moskva prezentuje svoj program prevozu tisícov detí do Ruska ako humanitárnu pomoc zameranú na ochranu sirôt a opustených detí v oblastiach bojov. K najväčšiemu počtu deportácií detí došlo v prvých mesiacoch vojny a predtým, než Kyjev koncom augusta spustil rozsiahlu protiofenzívu zameranú na opätovné dobytie okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Ruské ministerstvo obrany vlani v polovici augusta oznámilo, že do Ruska dovtedy dorazilo 3,5 milióna ľudí vrátane viac ako pol milióna detí. Spojené štáty v júli uviedli, že Rusko z Ukrajiny "nútene deportovalo" 260.000 detí. Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal minulý mesiac v súvislosti s týmito deportáciami zatykač okrem Ľvovovej-Belovovej aj na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ľvovová-Belovová počas utorkovej tlačovej konferencie vyhlásila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu ju v prípade deportovaných detí nekontaktoval "žiadny predstaviteľ ukrajinských úradov". Ako uviedla, rodičia jej môžu poslať e-mail, aby deti vyhľadala. Zo správy, ktorú jej úrad zverejnil v utorok, vyplýva, že od 29. marca bolo 16 detí z deviatich rodín vrátených k svojim ukrajinským príbuzným. Ruská ombudsmanka odmietla zverejniť úplný zoznam ukrajinských detí, ktoré boli deportované do Ruska.

Podľa správy jej úradu bolo 380 ukrajinských sirôt umiestnených do pestúnskych rodín v Rusku vrátane 22 maloletých detí, ktoré boli údajne nájdené opustené v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Podľa Ľvovovej-Belovovej sa takýmto adoptovaným deťom udeľuje ruské občianstvo, ponecháva sa im však aj to ukrajinské, cituje AFP.

Ako ďalej uviedla, jedného tínedžera privezeného do Ruska z Mariupolu zastavili na hraniciach s Bieloruskom, keď sa pokúšal vrátiť na Ukrajinu, kde ho údajne chceli "manipuláciami a vyhrážkami prilákať späť". AFP pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Reznikov ďakuje Slovensku za migy, chce však najmä západné lietadlá

"Lietadlá sovietskeho typu sú pre nás vhodné na rýchlu reakciu, ktorá nám v krátkom čase prinesie výsledky," povedal. "Sme vďační našim slovenským partnerom za stíhačky MiG-29, ktoré už boli dodané. Veľmi sa spoliehame aj na bojové lietadlá z Poľska... Migy z Poľska výrazne posilnia našu obranu a bezpečnosť vzdušného priestoru," pokračoval Reznikov na Facebooku.

"Naším strategickým cieľom zároveň ostáva prechod na moderné západné lietadlá, ktoré poskytnú našim pilotom výhodu voči nepriateľovi," dodal. "Som presvedčený, že rozhodnutie poskytnúť Ukrajine západné lietadlá určite padne. To je poslednou položkou na mojom zozname vianočných želaní od Santu Clausa," dodal Reznikov.

CNN pripomína, že žiadna západná krajina zatiaľ nesľúbila Ukrajine dodanie bojových lietadiel, kým na jej území prebieha vojna s Ruskom. Slovensko sľúbilo Ukrajine darovať dovedna 13 migov a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Prvé štyri migy na Ukrajinu už nedávno dorazili, rovnako ako systém Kub. Ďalšie migy prichádzajú podľa dočasne povereného ministra obrany SR Jaroslava Naďa po zemi.

Poľsko v pondelok oznámilo, že na Ukrajinu tiež už doručilo niekoľko zo sľúbených stíhačiek MiG-29. Presný počet neuviedlo. Poľský prezident Andrzej Duda však ešte 17. marca povedal, že v priebehu niekoľkých dní Poľsko odovzdá Ukrajine štyri migy.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu