Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na stretnutí Bezpečnostnej rady OSN vystúpi aj ruská ombudsmanka: Zasadnutie bude o deťoch na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Ruská ombudsmanka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, na ktorú vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) zatykač za vojnové zločiny, sa má v stredu zúčastniť prostredníctvom videohovoru na neformálnom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Rusko v apríli predsedá BR OSN a stredajšie stretnutie zorganizovalo s cieľom poskytnúť "objektívne informácie o situácii detí v zóne konfliktu" v Donbase na východe Ukrajiny a o opatreniach na evakuáciu detí pred nebezpečenstvom.

Archívne video: Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

ICC so sídlom v Haagu vydal v marci na Ľvovovú-Belovovú a ruského prezidenta Vladimira Putina zatýkací rozkaz za deportácie detí z okupovaných častí Ukrajiny. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia nedávno uviedol, že stredajšie stretnutie bolo naplánované dávno predtým, ako ICC vydal svoje zatykače.

Ľvovová-Belovová odmietla zverejniť úplný zoznam detí

Ľvovová-Belovová odmietla zverejniť úplný zoznam detí dovezených do Ruska z Ukrajiny. V utorok však uviedla, že Moskva je pripravená poslať späť na Ukrajinu deti, ktorých rodiny o to požiadajú. Podľa správy jej úradu bolo od 29. marca znovu zjednotených s príbuznými na Ukrajine 16 detí.

Británia vyjadrila nesúhlas s vystúpením Ľvovovej-Belovovej na stretnutí BR OSN. "Ak chce vysvetľovať svoje konanie, môže tak urobiť v Haagu," uviedla Británia vo vyhlásení. Dodala, že jej delegácii sa podarilo zabrániť, aby stretnutie bolo vysielané na hlavnej webovej stránke OSN.

 

Viac o téme: Medzinárodný trestný súdBezpečnostná rada OSNMarija Ľvovová-BelovováDeti na UkrajineRuská ombudsmanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu