Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko chystá reakciu na vstup Fínska do NATO: Posilní svoju vojenskú prítomnosť v krajine

Alexander Gruško Zobraziť galériu (2)
Alexander Gruško (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko v reakcii na vstup Fínska do NATO posilní svoju vojenskú prítomnosť na západe a severozápade krajiny. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala štátna tlačová agentúra RIA Novosti, ktorá citovala vyjadrenie námestníka ruského ministra zahraničných vecí Alexandra Gruška.

Gruško sa takto vyjadril v reakcii na oznámenie, že Fínsko sa 4. apríla oficiálne stane členom NATO. Ruský diplomat tiež avizoval, že ak na území Fínska budú rozmiestnené sily a prostriedky ostatných členov NATO, Rusko podnikne ďalšie kroky na zaistenie svojej bezpečnosti. Rusko a Fínsko majú spoločnú hranicu dlhú približne 1300 kilometrov.

Archívne VIDEO: Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

AFP pripomenula, že Fínsko a Švédsko pred rokom upustili od desaťročia trvajúcej politiky vojenskej neangažovanosti a v máji minulého roka — po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny — požiadali o vstup do Aliancie. Kremeľ ešte v marci vydal vyhlásenie, v ktorom trval na tom, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre žiadnu z dvojice severských krajín, a ubezpečil, že s nimi nemá žiadny "spor".

Rusko považuje rozširovanie NATO za hrozbu pre svoju bezpečnosť

Rusko však vo všeobecnosti považuje rozširovanie NATO za hrozbu pre svoju bezpečnosť a práve želanie Ukrajiny vstúpiť do Aliancie využilo na ospravedlnenie vojny, ktorú rozpútalo 24. februára 2022. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok oznámil, že Fínsko sa v utorok stane 31. členským štátom NATO. Slávnostné vztyčovanie fínskej vlajky pred sídlom NATO v Bruseli sa uskutoční v utorok popoludní, v deň 74. výročia založenia tohto obranného zoskupenia.

Na otázku, či je sklamaný, že zároveň s Fínskom do NATO nevstúpi aj Švédsko, Stoltenberg odpovedal, že si je "absolútne istý", že aj táto severská krajina sa stane členom. O vstupe Švédska ešte stále nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Fínsko nepožiadalo o rozmiestnenie jednotiek NATO na svojom území

Fínsko nepožiadalo členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) o rozmiestnenie vojenských jednotiek na svojom území. V pondelok to uviedol šéf vojenského výboru NATO admirál Na. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým informoval, že Fínsko sa stane členom Severoatlantickej aliancie v utorok. "To, či rozmiestnime vojská vo Fínsku, je otázka na Fínsko," vyhlásil Bauer a dodal, že NATO v súčasnosti takúto požiadavku neeviduje. Podotkol však, že sa tak môže stať v budúcnosti a následne sa tým Aliancia bude zaoberať.

Fínska vlajka
Zobraziť galériu (2)
Fínska vlajka  (Zdroj: Getty Images)

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a v máji 2022 spoločne požiadali o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup Švédska je však stále v nedohľadne. Stále o tom nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Rusko v reakcii na vstup Fínska do NATO posilní svoju vojenskú prítomnosť na západe a severozápade krajiny, uviedol v pondelok námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško. Avizoval tiež, že ak budú na území Fínska rozmiestnené sily a prostriedky ostatných členov NATO, Rusko podnikne ďalšie kroky na zaistenie svojej bezpečnosti.

NATO podľa Bauera zatiaľ nezaznamenalo pohyb ruských jednotiek

Bauer v reakcii na plánované kroky Moskvy uviedol, že NATO zatiaľ "nezaznamenalo žiaden konkrétny pohyb (ruských) jednotiek, lebo Rusko v súčasnosti potrebuje vojakov na Ukrajine". Moskva si podľa jeho slov "nemôže dovoliť rozmiestniť veľké množstvo vojakov na fínskych hraniciach, keďže zo strany NATO jej priamo nič nehrozí". 

Šéf vojenského výboru NATO podotkol, že plány Aliancie na obranu svojho najnovšieho člena budú závisieť najmä od Fínska, pričom táto severská krajina "má dostatok schopných vojakov". V prípade, že by Rusko podniklo nejaký útok, však Bauer prisľúbil pomoc členských štátov NATO "v súlade s plánom brániť Fínsko prostredníctvom strategických posíl". Dodal však, že fínska poloha a kvalitná armáda "uľahčujú obranu východného krídla NATO".

Viac o téme: ReakciaRuskoFínskoAlexander GruškoVstup do EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu