Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikli tajné plány USA pre Ukrajinu: Šíria sa po internete! Pentagón to vyšetruje

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Na sociálnych sieťach sa objavili tajné dokumenty, ktoré popisujú detaily plánovanej podpory Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie pre jarnú ukrajinskú protiofenzívu. Vo štvrtok o tom napísal denník The New York Times (NYT), informuje agentúra AFP.

Americké ministerstvo obrany v reakcii na túto správu uviedlo, že danú záležitosť preveruje. Predmetné dokumenty boli zverejnené na sociálnej sieti Twitter a platforme Telegram. Obsahovať mali grafy a podrobnosti o dodávkach zbraní na Ukrajinu a ďalšie citlivé informácie, napísal NYT. Dodal, že uniknuté informácie sú najmenej päť týždňov staré.

Čo odhalili uniknuté dokumenty?

Jeden z dokumentov zhrnul plány výcviku 12 ukrajinských bojových brigád a spresnil, že deväť z nich cvičili USA a NATO. Odhalil tiež, že ukrajinská armáda potrebuje 250 tankov a 350 bojových vozidiel pechoty, píše NYT. Dokumenty, z ktorých najmenej jeden bol označený ako "prísne tajný", boli na sociálnych sieťach zdieľané proruskými vládnymi účtami.

Vojenskí analytici upozornili, že niektoré uniknuté informácie boli zrejme pozmenené v rámci ruskej dezinformačnej kampane. Odkazovali tak na dokument, v ktorom sa písalo o nízkych stratách ruskej armády na bojisku.

Viac o téme: únikPlányTajné dokumentyUSANATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu