Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čínske dodávky zbraní Rusku by "výrazne poškodili" vzťahy s EÚ: Čína je ochotná rokovať s ukrajinským prezidentom

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

PEKING - Prípadné dodávky zbraní Rusku z Číny by "výrazne poškodili" vzťahy medzi Pekingom a Európskou úniou. Počas návštevy Pekingu to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú citovala agentúra AFP.

"Počítame s tým, že Čína nebude Rusku poskytovať nijaké vojenské vybavenie, a to priamo ani nepriamo, pretože všetci vieme, že vyzbrojovanie agresora by bolo v rozpore s medzinárodným právom a výrazne by to poškodilo vzájomné vzťahy," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii po stretnutiach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a premiérom Li Čchiangom. Jej slová súviseli s obavami Západu, že Peking by mohol Rusku začať dodávať zbrane silám bojujúcim na Ukrajine.

Čínske dodávky zbraní Rusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Ludovic Marin/Pool Photo via AP))

Šéfka exekutívy EÚ privítala deklarovanú ochotu Si Ťin-pchinga rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Bolo zaujímavé počuť, že prezident Si potvrdil svoju ochotu hovoriť (s Volodymyrom Zelenským), keď na to nastanú vhodné podmienky a čas. Myslím, že je to pozitívna vec," povedala von der Leyenová, ktorá Peking navštívila spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Čínske dodávky zbraní Rusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Ludovic Marin/Pool Photo via AP))

Čína vystupuje neutrálne

Hoci Čína vystupuje v konflikte na Ukrajine ako neutrálna, konanie Ruska verejne neodsúdila a naďalej rozvíja priateľské vzťahy s Kremľom. Peking vo februári predstavil mierový plán pre Ukrajinu, avšak Spojené štáty ho odmietli, pretože podľa nich otvára Rusku cestu k udržaniu okupovaných častí Ukrajiny.

Si Ťin-pching navštívil v marci Moskvu, kde rokoval so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, no ešte stále osobne ani telefonicky nehovoril s ukrajinským prezidentom Zelenským. Počas rokovania s Macronom však deklaroval zámer spojiť sa so Zelenským, keď nato nastane vhodný čas, uviedol nemenovaný francúzsky diplomat

Viac o téme: RuskoČínaXi JinpingUrsula von der LeyenováEmanuel MacronDodávka zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu