Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Scholz v Bukurešti vyjadril podporu vstupu Moldavska do EÚ

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

BUKUREŠŤ - Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil Moldavsku podporu v jeho snahách o vstup do Európskej únie a taktiež pri odolávaní pokusom Ruska o destabilizáciu tejto krajiny. Vyhlásil to v pondelok počas návštevy Bukurešti. Informovala o tom agentúra DPA.

"Moldavsko patrí do našej európskej rodiny," povedal Scholz v Bukurešti po stretnutí s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom a moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou. Nemecký kancelár dodal, že "Moldavsko môže na tejto ceste počítať s (nemeckou) podporou".

Scholz tiež vyjadril znepokojenie v súvislosti s pokusmi Ruska o destabilizáciu Moldavska. Vyhlásil, že "zvrchovanosť a územná integrita každého štátu je nedotknuteľná". Kancelár takisto poďakoval prezidentke Sanduovej za vyjadrenie solidarity Ukrajine a prijímanie vojnových utečencov a Rumunsku za poskytovanie energie pre Moldavsko.

Nemecký kancelár zároveň poznamenal, že Nemecko pomohlo Moldavsku vyplatiť dlhy za energie. Podľa jeho slov je "v časoch, keď imperialistické politiky ohrozujú demokratické hodnoty a bezpečnosť v Európe, potrebná súdržnosť a solidarita".

Viac o téme: BukurešťMoldavskoOlaf ScholzVstup do EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu