Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mikulec na pracovnej ceste v Moldavsku: S ministerkou vnútra rokoval aj o nelegálnej migrácii

Roman Mikulec
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra SR Roman Mikulec rokoval vo štvrtok v Moldavsku so svojou tamojšou rezortnou kolegyňou Anou Revencovou o viacerých témach, vrátane vplyvu vojny Ruska proti Ukrajine na bezpečnosť, ako aj o hybridných hrozbách, manažmente krízových situácií, nelegálnom obchode so zbraňami či tvrdými drogami. Diskutovali tiež o ochrane hraníc pred nelegálnou migráciou či zefektívnení tzv. medzinárodného hubu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Revencová uviedla, že hybridné hrozby vníma ako jednu z prioritných otázok, ktorú treba riešiť medzinárodne. Mikulec ju informoval, že na Slovensku sa tejto téme venuje Centrum boja proti hybridným hrozbám a problematika sa rieši aj medzirezortne.

Archívne video: Vladimír Bilčík v EP o pokračujúcej podpore EÚ pre Moldavsko a Gruzínsko

Vladimír Bilčík v EP o pokračujúcej podpore EÚ pre Moldavsko a Gruzínsko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Pracujeme na legislatívnom riešení, ktoré by umožnilo zakázať alebo zrušiť profil na sociálnej sieti, ktorý šíri dezinformácie. Táto oblasť veľmi úzko súvisí aj s medzinárodnou spoluprácou a agendou Európskej únie, preto prosím, aby ste túto myšlienku podporili na medzinárodnej platforme," povedal.

Rovencová poukázala tiež na problém, ktorý má Moldavsko s nelegálnym obchodom so zbraňami či drogami. Mikulec ju v tejto oblasti oboznámil s výsledkami slovenského rezortu vnútra a prisľúbil zdieľanie odborných skúseností. "Vieme kolegom z Moldavska ponúknuť školenia expertov, naša polícia má výborné výsledky aj v tejto oblasti. Za uplynulé tri roky sme pomerne aktívni v boji proti rôznym drogovým skupinám a páchateľom na území Slovenska," povedal.

Polícia v Moldavsku rozližila za posledné tri roky viaceré organizované skupiny

Viceprezident Policajného zboru SR Branko Kišš na stretnutí povedal, že polícia za posledné tri roky rozložila viaceré organizované skupiny, ktoré sa zaoberali obchodovaním s drogami, predovšetkým s metamfetamínom. Išlo podľa jeho slov o prípady drog v hodnote miliónov eur.

Slovensko dlhodobo pomáha Moldavsku aj v rámci projektu EÚ. Pod záštitou rozvojového programu Európskej komisie bola v decembri 2005 zriadená podporná hraničná misia EUBAM na území Ukrajiny a Moldavska. Jej úlohou je zabezpečiť obidvom krajinám koordinovanú asistenciu v oblastiach hraničnej polície a colnej správy formou monitoringu, prípravy, výcviku a vzdelávania v súlade so štandardmi EÚ. Zároveň má prispieť k urovnaniu konfliktu v tzv. podnesterskej oblasti. Do misie EUBAM sa slovenskí policajti začali aktívne zapájať od roku 2009, odvtedy ich tam bolo vyslaných cca 15.

Na Slovensku plánujú expertné workshopy

"Na Slovensku tiež prostredníctvom NAKA plánujeme kolegom z Moldavska a Ukrajiny poskytnúť dva expertné workshopy. Cielené budú na prepojenie kriminálnej polície a služobnej kynológie so zameraním na vyhľadávanie zbraní," povedal Mikulec.

Cieľom týchto workshopov bude zosúladenie metodík na vyhľadávanie zbraní služobnými psami či výmena skúseností a informácií v súvislosti s pašovaním zbraní. Ministerstvo vnútra ponúklo Moldavsku pomoc aj pri budovaní integrovaného riadenia hraníc.

Viac o téme: Minister vnútraMinisterka vnútraRokovanie MoldavskoRoman MikulecAna Revencová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu