Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošiesty (4. apríla 2023)

Majiteľ Wagnerovských žoldnierov v noci zverejnil fotografiu ako máva vlajkou pred bachmutskou mestskou správou Zobraziť galériu (2)
Majiteľ Wagnerovských žoldnierov v noci zverejnil fotografiu ako máva vlajkou pred bachmutskou mestskou správou (Zdroj: Telegram)

KYJEV - Ruské ozbrojené sily podnikli na mesto Odesa na juhu Ukrajiny útok bezpilotnými lietadlami. Informovali o tom v utorok nadránom miestne úrady. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 404 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 404 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:00 Slovensko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie vyjadrili v utorok v Bruseli ochotu pomáhať Ukrajine až do konca víťaznej vojny a všetci spojenci privítali Fínsko ako 31. člena tohto zoskupenia. Uviedol šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po skončení prvej časti dvojdňového ministeriálu.

20:40 Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v utorok vyzvala Rusko, aby umožnilo prístup k ukrajinským deťom a ostatným civilistom nútene deportovaným na územia ovládané Moskvou, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

UNHRC prijala v záverečný deň svojho 52. zasadania rezolúciu, v ktorej od Moskvy žiada "ukončenie nezákonných nútených presunov a deportácií civilistov a ďalších chránených osôb v rámci Ukrajiny alebo na územie Ruskej federácie". V texte dokumentu sa predovšetkým spomínajú presuny detí vrátane tých z ústavnej starostlivosti, detí bez sprievodu a detí oddelených od ich rodín.

19:00 Vo viac ako 100 nemeckých mestách sa počas veľkonočných sviatkov uskutočnia pochody za mier a proti dodávkam zbraní pre ukrajinské sily brániace sa voči ruskej vojenskej ofenzíve. V utorok to oznámili organizátori plánovaných podujatí, informuje agentúra DPA.

Mottom protivojnových pochodov, ktoré sa budú konať počas nadchádzajúceho víkendu, je "Vyhrať mier - a nie vojnu". Hlavnými témami sú ruská ofenzíva na Ukrajine, nebezpečenstvo jej eskalácie až do rozmerov jadrovej vojny a tiež odpor voči vojenským výdavkom a dodávkam zbraní do konfliktných zón. "Každodenné umieranie a zabíjanie sa musí konečne skončiť," vyzvala v utorok mierová organizácia Netzwerk Friedenskooperative so sídlom v Bonne.

18:20 Americké ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že Ukrajine pošle ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 2,6 miliardy dolárov. Obsahovať bude muníciu pre raketomety HIMARS, rakety zem-vzduch pre systém NASAMS, delostrelecké granáty, protipancierové systémy, ľahké zbrane či ťažké transportné a cisternové vozidlá. "Spojené štáty v spolupráci so svojimi spojencami a ďalšími partnermi budú naďalej poskytovať Ukrajine potrebné kapacity, aké si vyžaduje aktuálna situácia na bojisku a dlhodobé bezpečnostné požiadavky," vyhlásil k tomu Pentagón.

17:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok zagratuloval Fínsku k členstvu v Severoatlantickej aliancii a zdôraznil, že NATO sa zoči-voči ruskej agresii stalo "jedinou účinnou zárukou bezpečnosti v regióne".  "Úprimne blahoželám Fínsku a prezidentovi Saulimu Niinistöovi k členstvu v NATO v deň 74. výročia jeho založenia," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. Dodal, že očakáva, že na júlovom summite NATO vo Vilniuse sa Ukrajina dostane bližšie k "nášmu euroatlantickému cieľu". Na summite 11. a 12. júla sa má podľa očakávaní osobne zúčastniť aj Zelenskyj.

17:23 Rada OSN pre ľudské práva dnes veľkou väčšinou schválila predĺženie a posilnenie mandátu komisie, ktorá vyšetruje možné vojnové zločiny spáchané počas ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters.

16:15 Ukrajinská armáda bagatelizuje nároky Wagner Group na zajatie Bakhmuta. Vojenský hovorca Serhiy Cherevatyi zľahčoval tvrdenie Wagnerových žoldnierov o údajnom vztýčení ruskej vlajky nad bachmutskou radnicou, pričom poznamenal, že budova je už dlho zničená.

15:00 Štátny úrad pre vyšetrovanie našiel sklad s ukradnutými potravinami určenými pre armádu. Štátny úrad pre vyšetrovanie našiel v sklade v Dnepropetrovskej oblasti tri tony ukradnutých vojenských potravín.

13:52 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v utorok so svojím izraelským náprotivkom Elim Kohenom rokoval o Ukrajine, Iráne a spolupráci ČR a Izraela. "Hovorili sme o ruskej vojne na Ukrajine, iránskom jadrovom programe a dodávaní dronov do Ruska a bilaterálnej spolupráci," napísal Lipavský na sociálnej sieti.

13:36 Jens Stoltenberg upozornil, že agresívna vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje a spojenci sa počas stretnutia s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom preto budú zaoberať tým, ako udržať a zvýšiť podporu pre Kyjev. "Očakávam, že spojenci začnú rozvíjať dlhodobejší a viacročný program na pomoc a podporu Ukrajine," uviedol pred novinármi. Pôjde o rozvoj interoperability, aby sa vo vojenskej oblasti posunuli od štandardov sovietskej éry k štandardom NATO. "Budeme diskutovať o tom, ako investovať viac do obrany."

12:40 Utorkový vstup Fínska do NATO bude historická udalosť a je priamym dôsledkom invázie Ruska na Ukrajinu. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

"(Ruský) prezident Putin deklaroval ako cieľ invázie na Ukrajinu obmedziť rozširovanie NATO... Dostáva presný opak... Dnes Fínsko a čoskoro tiež Švédsko sa stanú plnohodnotnými členmi Aliancie," povedal Stoltenberg.

11:24 Rada Európy (RE) vyjadruje Ukrajine plnú solidaritu a podporu v súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou. Uviedla to v utorok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová po pondelňajšej návšteve Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR. Stretla sa s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a ďalšími kľúčovými osobnosťami, pričom zdôraznila, že je potrebné prijať konkrétne kroky v oblasti zodpovednosti za vojnové zločiny.

11:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v utorok na platforme Telegram príspevok o stretnutí v Kyjeve, na ktorom bol aj Mike Pompeo, bývalý minister zahraničných vecí USA. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj na Telegrame napísal: "Včera som mal stretnutie s delegáciou politikov, podnikateľov a zástupcov charitatívnych organizácií z USA, ktorú viedol bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Takéto návštevy a stretnutia sú silným signálom podpory Ukrajincov v našom boji za slobodu a demokraciu. USA stoja pri nás a zápasia spolu s nami za spoločné ciele. Cítime podporu oboch (amerických hlavných) politických strán, podporu Bieleho domu. Všestranná americká pomoc je pre nás veľmi dôležitá."

10:41 Západní lídri majú krv na rukách za podporu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, čo viedlo k vytvoreniu "teroristického štátu", vyhlásil v utorok predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Volodin tiež uviedol, že zabitie prominentného vojnového blogera Vladlena Tatarského v Petrohrade bolo "teroristickým činom" spáchaným Ukrajinou. "Podporovanie kyjevských úradov zo strany Washingtonu a Bruselu viedlo k vytvoreniu teroristického štátu v centre Európy," napísal Volodin na platforme Telegram.

10:40 Rusko sa zrejme snaží financovať a rozvíjať nové žoldnierske organizácie ako alternatívu k Vagnerovej skupine. Postupom času by dokonca vagnerovcov mohli nahradiť. V aktuálnej správe to v utorok napísalo britské ministerstvo obrany, TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

10:30 Ruská žoldnierska Wagnerova skupina postúpila v centre východoukrajinského Bachmutu a v nedeľu v noci obsadila radnicu, napísal vo svojej najnovšej správe o situácii na bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ruskí žoldnieri podľa analytikov ISW budú pravdepodobne pokračovať v pokusoch o upevnenie kontroly nad centrom Bachmutu a pokúsia sa zrejme postúpiť na západ cez husto zastavané oblasti smerom k obci Chromove. Časti mesta na západ od centra stále bránia Ukrajinci, uvádza ISW.

9:58 Poradca brazílskeho prezidenta Luiza Inacia Lulu da Silvu sa v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a hovoril s ním o otvorení mierových rokovaní s Ukrajinou. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP, pre ktorú to potvrdil nemenovaný predstaviteľ z kancelárie brazílskeho prezidenta. Šéf špeciálnej skupiny poradcov brazílskeho prezidenta Celso Amorim sa stretol s Putinom 25. marca v Kremli. Ich stretnutie trvalo asi hodinu a doteraz bolo držané v tajnosti.

9:10 Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila pri ruských útokoch v noci na utorok 14 zo 17 bezpilotných lietadiel, z toho 13 nad Odeskou oblasťou. V utorok to oznámila ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Celkovo bolo zaznamenaných 17 útokov bezpilotnými lietadlami, pravdepodobne z oblasti východného pobrežia Azovského mora," uviedla ukrajinská armáda v príspevku na platforme Telegram.

6:15 Bývalý minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v pondelok počas návštevy Kyjeva prejavil krajine bojujúcej proti ruskej agresii podporu. Vyhlásil, že bude pracovať na tom, aby Washington dodal Ukrajine stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

6:00 Ukrajinskí vojaci a dobrovoľníci vyzývajú obyvateľov mesta Časiv Jar ležiaceho v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, aby sa evakuovali. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy stanice Sky News.

5:55 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila na kultúrnom dedičstve a pamiatkach tejto krajiny škody vo výške približne 2,6 miliardy dolárov, uviedla v pondelok Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kultúra, cestovný ruch, šport a zábavný priemysel prišli od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 podľa UNESCO o celkové príjmy vo výške 15,1 miliardy dolárov. Takmer 250 pamätníkov bolo okrem toho buď poškodených, alebo úplne zničených, väčšina z nich na východe Ukrajiny, uviedla organizácia OSN.

"Nepriateľ práve zaútočil na Odesu a Odeskú oblasť bezpilotnými lietadlami (UAV)", uviedli miestne úrady na sociálnej sieti. Podľa ich tvrdení došlo aj ku "škodám". Vo vyhlásení s odvolaním sa na šéfa tamojšej vojenskej administratívy Jurija Kruka sa uvádza, že ukrajinská protivzdušná obrana nad oblasťou funguje. Kruk tiež varoval pred možnou druhou vlnou útokov. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bola Odesa niekoľkokrát bombardovaná. Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v januári historické centrum tohto čiernomorského prístavného mesta na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Viac o téme: VojnaútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu