Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Božie znamenie nad Chorvátskom: Slovenka Petra sa stala svedkom neobvyklého úkazu na oblohe

Zdroj: Tip od čitateľa Zobraziť galériu (3)
Zdroj: Tip od čitateľa (Zdroj: Foto: Tip od čitateľa)

BRATISLAVA - Letné dovolenky si užívame všetci a každá jedna pozostáva z niekoľko nezabudnuteľných zážitkov, ktoré nám väčšinou zostávajú v pamäti až dokonca života. Niečo podobné, no menej pozitívne počas pobytu pri Jadrane zažila aj Petra s rodinou. Všetky okolnosti im hrali do karát, no až do chvíle, kým sa nestali svedkami niečoho, na čo rozhodne nezabudnú...

Ako mnoho slovenských rodín, aj tridsaťpäťročná Petra z Banskej Bystrice s tou svojou vlani v lete navštívila obľúbenú dovolenkovú destináciu Chorvátsko, presnejšie turistické stredisko Vodice. V jedno ráno im príjemnú plážovú idylku narušil obrovský vietor, ktorý so sebou bral aj nafukovačky a klobúky, a krátko nato nasledovalo masívne zatmenie oblohy. 

Cez tmavé mračná sa predieralo iba slnko, ktoré sa zmenilo na malú, žeravú guľu. Netušiaci ľudia v nemom úžase povychádzali z mora a nasmerovali telefónne objektívy na tento záhadný zjav. Krátko nato sa Petra dozvedela, že našťastie nešlo o žiadnu prichádzajúcu apokalypsu ani nič podobné, ale iba pár kilometrov od ich dovolenkovej oblasti, neďaleko Šibenika, sa rozmohol ničivý požiar, ktorý zasiahol olivové háje.

Pohľad z hotelového areálu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Tip od čitateľa)

Vytušila to aj sama, keď sa do toho všetkého pridal ešte aj popol, ktorý jej padal z neba priamo na hlavu. V tej chvíli im nebolo všetko jedno, a to hlavne, keď ich niektorí rodinní príslušníci bombardovali správami plnými paniky. No strach o nich bol aj celkom oprávnený, keďže sa v médiách dočítali, že ľudia, ktorí sa nachádzali blízko centra diania, museli byť evakuovaní do bezpečia. Petry s rodinou sa to ale netýkalo. 

Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku (Zdroj: Foto: Tip od čiateľa)

V deň ich odchodu sa už aj s pobalenými kuframi ešte posledný krát vybrali na pláž a sledovali malé lietadlá, ktoré preletovali nad morom, a usilovne sa snažili hasiť tento obrovský požiar. Úspech sa dostavil až po pár dňoch, ale bohužiaľ, niektorí tamojší obyvatelia následkom tejto prírodnej katastrofy prišli o svoje obydlia. Podľa Chorvátov išlo o najhoršiu situáciu za posledných desať rokov. 

Viac o téme: DovolenkaLetoPožiarTip čitateľa ChorvátskoPrírodná katastrofaVodice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu