Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Európe zavládol chaos: Zákaz spaľovacích motorov vyvolal riadne vášne! Na svoje si príde známa americká firma

Gigant vo výrobe elektromobilov hlási úspešný rok: Prvý kvartál priniesol výrazne pozitívne zmeny! Zobraziť galériu (4)
Gigant vo výrobe elektromobilov hlási úspešný rok: Prvý kvartál priniesol výrazne pozitívne zmeny! (Zdroj: Getty Images, SITA/Patrick Pleul/Pool via AP)

AUSTIN – Zákaz spaľovacích motorov sa v Európskej únii stane už o pár rokov skutočnosťou a šoféri budú nútení presedlať na elektromobily. Jedným z kúskov, na ktoré sa budú Slováci pozerať, by mohlo byť aj auto z dielne motoristického giganta Tesla, ktorý už aj v tomto roku hlási nárast svojich predajov.

Archívne video:

TK Richard Sulík: Reakcia na rozhodnutie EU zakázať spaľovacie motory do roku 2035 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Spoločnosť Tesla ohlásila hneď v prvom kvartáli navýšenie medziročného odbytu elektromobilov až o 36%. Súčasne sa im podarilo dosiahnuť predajný rekord a v poslednom kvartáli predali viac ako 422-tisíc elektromobilov. Možným dôvodom rapídneho nárastu predaja mohlo byť aj zníženie cien pri hneď viacerých modeloch áut. Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk v januári tiež zdôraznil, že spoločnosti by sa v tomto roku mohlo podariť míľnik v predaji a doručiť až 2 milióny vozidiel, informuje agentúra Reuters.

Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, vpravo, tlieska rukami pri otvorení továrne Tesla Berlin Brandenburg v nemeckom Gruenheide
Zobraziť galériu (4)
Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, vpravo, tlieska rukami pri otvorení továrne Tesla Berlin Brandenburg v nemeckom Gruenheide  (Zdroj: SITA/Patrick Pleul/Pool via AP)

Masívne zľavy priniesli Tesle vytúžené ovocie, pre spotrebiteľov to znamená ľahší prístup k elektromobilom

Spoločnosť Tesla mala ešte v januári tohto roka zaviesť novú predajnú stratégiu, ktorá mala byť odpoveďou na zvyšujúcu sa konkurenciu v oblasti predaja elektromobilov. Jedným z ich hlavných krokov bolo zníženie cien vybraných modelov v priemere o 20%. Spoločnosť tak na automobilovom trhu rozpútala cenovú vojnu. Na zníženie cien reagovali napríklad čínske spoločnosti BYD a Xpeng, ktoré pristúpili k rovnakému kroku, aby dokázali byť aj naďalej konkurencieschopné.

Snímka z podujatia Deň ekomobility v Bratislave
Zobraziť galériu (4)
Snímka z podujatia Deň ekomobility v Bratislave  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Cenová stratégia, ktorú sa rozhodli využiť, by napokon mohla vyústiť k ešte masívnejšiemu zlacňovaniu elektromobilov. Tento vývoj by mohol predstavovať úľavu aj pre Slovensko, nakoľko sa rovnako, ako všetky členské krajiny EÚ, budeme musieť už onedlho prispôsobiť zelenému trendu a zákazu prevádzky spaľovacích motorov. Časť odbornej verejnosti očakáva, že spoločnosť Tesla spolu s ostatnými výrobcami elektromobilov by mohla byť v budúcnosti aj ďalej tlačená k postupnému znižovaniu cien. Dôvodom má byť práve cenová vojna, v následku ktorej zlacňujú elektromobily väčšiny výrobcov na trhu.

Elektromobily dostali zelenú aj v Eurovei
Zobraziť galériu (4)
Elektromobily dostali zelenú aj v Eurovei  (Zdroj: Ján Hargaš)

Viac o téme: AutáTeslaElektromobilZákaz spaľovacích motorov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu