Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivá predpoveď najznámejšej investičnej banky: Čaká nás historický rast cien! Termín, kedy pokoria magickú hranicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP/Seth Wenig)

NEW YORK - Rozhodnutie ropných producentov z OPEC+ by mohlo zvýšiť ceny ropy do apríla budúceho roka na 100 USD (91,99 eura) za barel (159 litrov) a ešte viac posilniť cenovú silu ropného zoskupenia. Uviedla to v najnovšom odhade investičná banka Goldman Sachs.

Členovia OPEC+, zoskupenie tvorené štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentami vrátane Ruska, sa v nedeľu (2. 4.) dohodli na dodatočnom znížení produkcie, ktoré spolu so škrtmi z októbra minulého roka predstavuje celkovo 3,66 milióna barelov denne. V reakcii na to ceny ropy vyskočili v pondelok o vyše 6 % a v súčasnosti dosahuje cena Brentu 85,50 USD za barel.

Banka dodala, že práve "rastúca cenová sila OPEC-u (schopnosť zvýšiť ceny bez výraznejšieho zásahu do dopytu) je hlavným motorom rastu ekonomiky členských štátov organizácie. Podľa Goldman Sachs najnovšie zníženie ťažby zvýši príjmy štátov OPEC aj ďalších v rámci OPEC+, keďže rast cien bude viac než kompenzovať pokles objemu dodávok.

Banka navyše predpokladá, že čo sa týka nového plánu zníženia produkcie, miera implementácie by mala dosiahnuť takmer 90 %. Vychádza z toho, že štáty, ktoré redukciu ťažby oznámili, zvykli v minulosti dohody plniť a aj dohodu z októbra 2022 o znížení objemu produkcie implementovali do januára tohto roka na takmer 90 %. Goldman Sachs okrem toho zopakoval svoj pôvodný odhad, že od júna bude trh zápasiť s deficitom, keďže rozvíjajúce sa ekonomiky zaznamenávajú výraznejší rast, dodávky z Ruska klesajú a z USA sú stále nedostatočné.

V pondelok (3. 4.) Goldman Sachs informoval, že cenu ropy Brent odhaduje do konca tohto roka na 95 USD/barel, čo je zvýšenie oproti predchádzajúcej prognóze o 5 USD. Na budúci rok zvýšila banka svoj odhad ceny Brentu z 97 USD na 100 USD/barel, avšak v pondelok informovala, že túto cenu dosiahne ropa ku koncu roka. Teraz uviedla, že s rastom na 100 USD/barel počíta do apríla.

Viac o téme: CenyRopa2024Goldman Sachs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu